20 januari 2017
Persbericht

Nieuwjaarsreceptie: kennismaken en afscheid nemen

overzichtsfoto nieuwjaarsreceptie

Met de kennismaking met de nieuwe voorzitter van Thuiswinkel.org (Paul Nijhof), het afscheid van Jorij Abraham, programmamanager ShoppingTomorrow, en een collegetour met als onderwerp ‘het einde van online winkelen’ proostten de 500 e-commerceprofessionals op een succesvol nieuw e-commercejaar. Nieuwe relaties werden opgebouwd en oude bekenden hartelijk begroet. Heb jij de Nieuwjaarsreceptie gemist of wil je alles nog eens beleven? Lees dan verder.

Afscheid Ed Nijpels

Ed Nijpels droeg na acht jaar voorzitterschap het stokje over aan Paul Nijhof die vlak daarvoor in de Algemene Ledenvergadering unaniem was gekozen. Ed Nijpels benadrukte in zijn afscheidsspeech het harde werk van de vereniging, het kantoor in Ede en het bestuur en de prettige samenwerking met Wijnand Jongen.

Welkomstwoord Paul Nijhof

Nadat we afscheid hadden genomen van de oude voorzitter, was het woord aan de nieuwe. Paul Nijhof vertelde dat het aan de ene kant heel goed gaat met de Nederlandse economie en Thuiswinkel.org, maar dat we vooral onze ogen niet moeten sluiten voor de uitdagingen die vanuit binnen- en buitenland op ons afkomen. Daarnaast praatte hij de aanwezigen bij over de ambities van Thuiswinkel.org voor 2017, waaronder de verduurzaming binnen de online retailsector. Ten slotte benadrukte Paul dat hij enorm veel zin heeft om zijn nieuwe rol te gaan bekleden in deze uitdagende branche.

Collegetour-sessie met Paul, Wijnand en Jorij

Voor de collegetour-sessie vroeg dagvoorzitter Ronnie Overgoor Wijnand Jongen en Jorij Abraham om naast Paul plaats te nemen op het podium. Jorij Abraham (voormalig programmamanager ShoppingTomorrow) werd gevraagd naar de belangrijkste take-away van het nieuwe boek ‘Samen bouwen aan retailsucces’ dat tijdens de Webwinkel Vakdagen werd gepubliceerd. “Het is heel moeilijk om één ding uit te lichten omdat er 560 experts aan hebben meegewerkt”, aldus Jorij. “Maar het is duidelijk dat we een shift meemaken binnen de retail en ook binnen ShoppingTomorrow. Waar we vier jaar geleden begonnen met hoofdzakelijk online retail, is er nu ook veel aandacht voor bijvoorbeeld de fysieke winkel.”

Wijnand was eerder die dag teruggekomen vanuit New York City waar hij onder meer het retailcongres The Big Show had bijgewoond. “Het buzzword dat je veelvuldig hoorde op dit megacongres met 35.000 bezoekers, was personalisatie, en wel gekoppeld aan nieuwe technieken en onderwerpen als kunstmatige intelligentie en conversational commerce. Retailers kruipen steeds meer in de huid van consumenten om ze beter te kunnen bereiken.”
Vervolgens werd de nieuwe voorzitter nog gevraagd wat Thuiswinkel.org kan doen aan de buitenlandse concurrentie die steeds beter merkbaar wordt in de Nederlandse retailwereld. Alibaba en Amazon hebben onze markt nog niet officieel betreden, maar ook nu merken Nederlandse webshops hun invloed al. Paul beaamt dat dit een belangrijk onderwerp voor Thuiswinkel.org is en dat ze de mondiale ontwikkelingen op de voet blijven volgen. Daarnaast maakt de belangenvereniging zich sterk voor een level playing field zodat alle partijen een gelijke kans krijgen op succes. Een voorbeeld hiervan is de invoering van invoerrechten op Chinese producten onder de twintig euro. Hiermee wordt een belangrijk concurrentievoordeel van partijen als Alibaba, die vooral inzetten op lage prijzen, aangepakt.

Aan het einde van de paneldiscussie maakte Wijnand van de mogelijkheid gebruik om afscheid te nemen van Jorij en hem te bedanken voor zijn bewezen diensten. Dankzij hem is ShoppingTomorrow uitgegroeid tot het succesvolle platform dat het nu is. De organisatie van ShoppingTomorrow wordt overgenomen door Inge Demoed en Sophie van Rooij.

Tot volgend jaar?

Wij kijken terug op een succesvolle Nieuwjaarsreceptie en wensen je via deze weg nogmaals een mooi nieuw e-commercejaar. Vergeet niet om de foto’s van de Nieuwjaarsreceptie te bekijken.