16 december 2016

Kersttijd, fraudetijd

Foto van Nathalie Entius

De aanloop naar de kerst is voor webshops een hele drukke tijd. Veel mensen kopen een cadeau online en kunnen bij de leden van Thuiswinkel.org terecht voor alles van mooie boeken, een feestelijke outfit tot gereedschap of een reis. Helaas maken nogal wat fraudeurs juist in deze drukke periode graag misbruik van de onoplettende consument. Wees dus goed voorbereid en weet waar je naar moet kijken als je online koopt! Daarom bied ik je graag wat tips zodat je niet met lege handen komt te staan.

1. Zo herken je nepshops

Over dit onderwerp heb ik eerder uitgebreid geblogd. Helaas maken fraudeurs juist in de feestperiode gebruik van fake webshops. In het kort zijn dit de kenmerken waar je op kunt letten:

 • Een url die niet correspondeert met het aanbod: Lelytechniek.nl ‘verkoopt’ schoenen.
 • Merkkleding voor een fractie van de prijs.
 • Vreemde prijzen, zoals € 64.32 of € 92.39.
 • Er is alleen een contactformulier en geen andere mogelijkheid tot contact.
 • Slechte vertalingen.

De laatste weken krijgen we veel meldingen binnen over de website officieelgoose.com. Een snelle blik op deze website zegt mij direct: fake! Een jas van € 825,- voor € 128,-… Dat is wel een zeer onwaarschijnlijk hoge korting

2. Zo herken je kopie-websites

Omdat webshops met het Thuiswinkel Waarborg keurmerk vertrouwen en veiligheid uitstralen, zijn zij soms de dupe van oplichters. De laatste tijd hebben wij met succes een aantal websites uit de lucht gehaald. Je herkent kopie-websites aan een url die lijkt op die van een bekende (web)winkel, maar niet 100% klopt. Vaak zijn er woorden aan toegevoegd als korting, discount, specials of actie. Bijvoorbeeld:

Net als bij de nepshops hierboven komt je pakketje van deze kopie-websites nooit aan.

3. Zo herken je nep kortingwebsites

Ook hebben wij onlangs gewaarschuwd over de opkomst van fake kortingscodes. Er zijn steeds meer websites actief die nep kortingscodes aanbieden. Waar je op kunt letten:

 • Extreem hoge korting, bijvoorbeeld € 53,- korting.
 • Taalfouten in de teksten.
 • Dezelfde kortingspercentages bij verschillende webshops.

Deze kortingswebsites verdienen geld aan de verkoop van nep kortingscodes. Als je op een nep kortingssite terechtkomt, klik dan nergens op, ook niet op pop-ups. Het is mogelijk dat een dergelijke website je computer kan infecteren met malware.

Veilig online kopen? Let op het keurmerk Thuiswinkel Waarborg

1. Zoek de webwinkel op in onze ledenlijst, of 
2. klik op het Thuiswinkel Waarborg-logo dat op de webwinkel wordt getoond. Bekijk dit goede voorbeeld >

Geen Thuiswinkel Waarborg? Let dan ook op de volgende zaken:

 • Check of er een werkend telefoonnummer is en een geldig KvK-nummer.
 • Betaal nooit via een e-mail met betaalinstructies (zelf geld overschrijven). Veilige betaalmethoden zijn bijvoorbeeld, iDEAL, creditcard of Afterpay.
 • Geen mogelijkheid tot achterafbetaling is vaak ook een rode vlag. Webshops zijn wettelijk verplicht een achterafbetaalmogelijkheid aan te bieden bij de verkoop van producten.
 • Google de webshop voor ervaringen. Kijk of de webshop goede reviews heeft ontvangen, bijvoorbeeld met de Thuiswinkel Waarborg Reviews.
 • Gebruik geen fake kortingscodes.

Stel, je bent opgelicht. Wat moet je doen?

 • Allereerst meld je het bij de politie en consuwijzer.nl.
 • Ook ontvangen wij graag melding, met name als de webshop het Thuiswinkel Waarborg-logo heeft misbruikt. Meld misbruik bij Thuiswinkel.org.
 • Als je hebt betaald met creditcard, meld dan bij je creditcardmaatschappij dat je slachtoffer bent geworden van fraude. In veel gevallen ontvang je dan je geld terug van de creditcardmaatschappij. 

Op dit moment zijn Thuiswinkel.org, de politie en Opgelet op Internet met elkaar in overleg over frauderende webshops. Een lastig punt blijft dat deze malafide sites zonder uitzondering gehost worden in het buitenland. Contact maken is hierdoor meestal niet mogelijk. Maar we geven niet op en we houden je via onze waarschuwingen op de hoogte van nieuwe frauderende webshops.

Over de auteur

Nathalie Entius werkt op de juridische afdeling van Thuiswinkel.org. Zij houdt zich bezig met algemene zaken binnen de afdeling, optimaliseert werkstromen, is een spin in het web, signaleert en controleert.