22 november 2016

Fake kortingswebsites in omloop

Fake stempel

De juridische afdeling van Thuiswinkel.org bemiddelt bij consumentenklachten en helpt leden met juridische vraagstukken. Wat veel mensen niet weten, is dat wij ook het aanspreekpunt zijn wanneer er sprake is van misbruik of fraude. Het afgelopen jaar is ons opgevallen dat er steeds meer websites komen waarop nep kortingscodes worden aangeboden. Zeker de laatste weken stijgt dit aantal explosief.

Hoe herken je fake kortingswebsites?

De fake kortingswebsites hebben enkele kenmerken. Zo lijken ze voor elke shop ongeveer dezelfde korting te bieden. Bijvoorbeeld een percentage of bedrag (17% of 9 euro), of de aangeboden korting is buitenproportioneel hoog (meer dan 50 euro). Alle codes lijken op elkaar en vaak staan er ook nogal wat spelfouten op de website. Je kunt vaak ook duidelijk zien dat er met Google translate vertaald is.

Voorbeelden van nep-korting

acties.me: hier zien we een wel heel grote korting!

voorbeeld nepkorting 53 euro 

kortingscode.coupon-worldshop.com: spelfouten op de website (“n” ontbreekt bij vermindering)

voorbeeld nepkorting 6 euro

kortingscodes-winkels.com: een reeks van op elkaar lijkende kortingen bij verschillende webshops, onder elkaar.

voorbeeld reeks nepkortingen

De volgende fake kortingswebsites zijn bij ons bekend:

  • kortingscode.coupon-worldshop .com
  • acties-kortingscodes .com
  • acties .me
  • convict .nl
  • kortingscodes-winkels .com
  • couponpromotie .com

Waarom bestaan er fake kortingswebsites?

Het doel van de fake kortingswebsite lijkt het genereren van traffic (bezoekers) te zijn, hoewel er ook sites zijn die in ruil voor een laag bedrag een kortingscode aanbieden. Deze websites verdienen dus geld aan de verkoop van nep kortingscodes.

Advies van Thuiswinkel.org: als je op een nep kortingssite terechtkomt, klik dan nergens op, ook niet op pop-ups. Het is mogelijk dat een dergelijke website je computer kan infecteren met malware. Malware is schadelijke software die schade aan uw computer kan aanbrengen of uw privacy kan schaden. Denk aan: virussen, wormen, trojans, spyware en adware.

Thuiswinkel.org pakt misbruik en fraude aan

Onder misbruik verstaan wij onder andere het onterecht gebruik van het Thuiswinkel Waarborg-logo, onze naam of onze algemene voorwaarden. Onder fraude verstaan we onder andere het kopiëren van een website, oplichten van consumenten door een nepsite en het onrechtmatig gebruik van de naam van één van onze leden. In samenwerking met de politie pakken wij deze fraudeurs aan. Ook geven we voorlichting voor veilig online winkelen en publiceren deze misbruik en fraude via onze Waarschuwingen.

Ben jij onlangs een webshop tegengekomen die fake lijkt te zijn of onterecht het Thuiswinkel Waarborg voert? Meld het ons!

Geef uw mening