18 november 2016

Sinterklaas zorgt voor 25% hogere online weekomzet

sinterklaas op een wit paard

Thuiswinkel.org en PostNL verwachten dat de online omzet voor webwinkels in de weken rond Sinterklaas oploopt tot meer dan 25% boven een reguliere weekomzet. Hiermee ligt het percentage op hetzelfde niveau als vorig jaar rond deze tijd. "Het aantal online aankopen is in 2016 al flink gegroeid vergeleken met vorig jaar. De omzetstijging rond Sinterklaas mag dan wel vergelijkbaar zijn met die van 2015, dit jaar resulteert deze wel in een veel hogere online omzet", zegt Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org.

Voor heel 2016 verwacht Thuiswinkel.org een online omzet van 19 miljard euro voor de Nederlandse e-commercesector. En Sinterklaas doet een aardig duit in het zakje de komende drie weken. Om hier goed op in te kunnen spelen heeft de online branche zich ook dit jaar goed voorbereid op de feestdagendrukte. "Consumenten hebben enorm veel vertrouwen in online winkelen. Webshops en logistieke partijen werken intensief samen om dit vertrouwen waar te maken. Consumenten kiezen vaker voor verschillende bezorgopties zoals bezorging op zondag, in de avond en op dezelfde dag. Webwinkels bieden deze opties steeds vaker aan en dit versterkt het vliegwieleffect van online shoppen enorm", aldus Carlos Mendes Aguiar, commercieel directeur Pakketten Benelux van PostNL.

Uit de Thuiswinkel Markt Monitor bleek dat online kopen steeds populairder wordt onder ouderen. In het tweede kwartaal van 2015 kocht ‘slechts’ 58% van de 65-plussers online producten of diensten, maar in Q2 2016 is dit al gestegen naar 64%."Tellen we het steeds populairder worden van online shoppen onder ouderen, de toename van online aankopen via smartphone en het verder aantrekkende consumentenvertrouwen bij elkaar op, dan komen we dit jaar ruim boven de €1 miljard die de Sint in 2015 online besteedde", zegt Jongen.

Populair voor in de schoen

De ervaring leert dat de verkopen in de maand november een goede indicatie vormen voor de cadeaus die tijdens de feestdagen op de verlanglijstjes komen te staan. Boeken blijven hierbij populair en spraakmakers als Judas, Thomas Dekker – Mijn Gevecht en Boud gaan waarschijnlijk veelvuldig over de toonbank de komende weken.​

Ook bordspellen hebben over aandacht niet te klagen. Of het nu gaat om klassiekers in een nieuw jasje of spellen die inspelen op de actualiteit, zoals Pok​émon en Escape Rooms, deze cadeaus blijken nog steeds in trek bij zowel kinderen als volwassenen. En natuurlijk blijven de populaire kinderfilms als Finding Dory, computerspellen als FIFA 17 en muziekcd’s – bijvoorbeeld van K3 – ook niet achter op dit gebied.

Definitieve cijfers in december

Thuiswinkel.org voert ieder jaar een onderzoek uit naar de verwachte online verkopen tijdens de Sinterklaas- en kerstperiode. Het onderzoek is op dit moment in volle gang. Vlak voor het Sinterklaasfeest en vlak voor Kerstmis worden de definitieve cijfers bekendgemaakt.