15 november 2016

Webwinkels blijken vaak slecht toegankelijk

document met vergrootglas boven kleine lettertjes “Nieuwssites, webwinkels en sites van energiebedrijven scoren slecht op toegankelijkheid voor blinden, slechtzienden en mensen met andere beperkingen.” Dat concludeert Stichting Accessibility op basis van een onderzoek naar honderd veelgebruikte Nederlandse websites. In het journaal op NPO Radio1 gaf Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org, een reactie op het rapport: "Voor websites biedt het gewoon een kans. Laten we dit probleem met zijn allen aanpakken en aan de normen voldoen."

In ons land leven ongeveer 3,5 miljoen mensen met een handicap, waaronder zo’n 350.000 slechtzienden. Het bezoeken van een winkelstraat is voor deze mensen niet altijd vanzelfsprekend en soms zelfs onmogelijk. Technologische ontwikkelingen en digitalisering van de samenleving zorgen gelukkig voor steeds meer winkelgemak. Het is daarom een gemiste kans dat juist deze groep mensen vaak ook niet kan profiteren van gemakkelijk online shoppen en het aan huis laten bezorgen van bestellingen. Omdat veel webwinkels hier gewoonweg niet voldoende op zijn ingericht, lopen ze dus een belangrijke groep mis.

Wat vindt Thuiswinkel.org 

Het toegankelijk maken van producten en diensten voor mensen met een beperking is voor verkopers niet alleen een kans. Het ‘VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’, dat deze zomer in Nederland is geratificeerd, verbiedt discriminatie bij het aanbod van goederen en diensten. Daarom moeten online diensten nu ook zorgen voor de “geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid”. 
Verregaande juridische verplichtingen met handhavingsinstrumenten zijn daarvoor volgens Thuiswinkel.org niet nodig. “We willen webshops nu vooral bewustmaken van het probleem en van de voordelen van een toegankelijke website”, aldus Elaine Oldhoff, adviseur Consumentenrecht en Privacy bij Thuiswinkel.org. Zelfregulering en het belonen van webshops die het goed doen is volgens de vereniging een betere oplossing. “Dat kan op termijn misschien door voorwaarden op te nemen in het Thuiswinkel Waarborg, maar de eerst stap is toch het informeren en motiveren van onze leden.”

Bewustwording en maatregelen 

Aangezien webshops de grootte van het probleem niet goed genoeg kennen, valt er vooral op het gebied van bewustwording nog veel winst te behalen. Thuiswinkel.org speelt daar een belangrijke rol in, bijvoorbeeld via praktische voorlichting en geven van het goede voorbeeld. “Zo voldoen wij zelf aan het drempelvrij keurmerk. Daarmee laten we zien wat je als website aan toegankelijkheid kunt doen”, zegt Oldhoff. “Ook willen we laten zien welke kansen het met zich brengt om wél maatregelen te nemen”.
Het voeren van zo’n keurmerk moet wel een vrije keuze blijven. Voor bestaande webshops is het namelijk vaak kostbaar om aanpassingen te doen. Toch zijn er ook genoeg eenvoudige, weinig ingrijpende voorzieningen waarmee ze al een grotere doelgroep kunnen bereiken. Denk daarbij aan de mogelijkheid om de lettergrootte en het contrast aan te passen. Aangezien websites gemiddeld iedere drie jaar opnieuw worden gebouwd, kan er ook worden gekeken naar de mogelijkheid om dan meer voorzieningen te treffen.
Thuiswinkel.org wil nieuwe webshops aanmoedigen om algemene toegankelijkheid als uitgangspunt te nemen bij het ontwerp of de bouw van hun website. Het is daarom net zo belangrijk dat ook webbouwers bewust worden gemaakt van deze noodzaak. 

Meer tips?

Een bijkomend voordeel van een toegankelijke website is trouwens dat je daarmee beter wordt gewaardeerd in de zoekresultaten in Google. Wil je daar meer over weten? Kijk dan voor aanvullende informatie en tips en tricks onze infopagina over digitale toegankelijkheid.