3 november 2016

Bestreden reclame-uiting; 100 euro voor je mening!

Hamer

Zowel bedrijven als consumenten kunnen een klacht hebben over een reclame-uiting. Wat kun je doen met een reclame-uiting waar je het niet mee eens bent? De klacht kun je indienen bij de onafhankelijke Reclame Code Commissie (RCC). De commissie toetst of de betreffende reclame-uiting voldoet aan de regels in de Nederlandse Reclame Code (NRC). Hoe werkt dit en wat is het gevolg van een uitspraak hierover?

In de regels van de NRC is vastgelegd waar reclame aan moet voldoen. De regels zijn opgesteld in overleg met adverteerders, reclameadviesbureaus en media. Samen nemen zij hun verantwoordelijkheid voor de inhoud en verspreiding van reclame-uitingen. Ook de leden van Thuiswinkel.org dienen zich te houden aan deze regels van zelfregulering.

Klacht over uiting in een nieuwsbrief

Een consument klaagt over een uiting in een nieuwsbrief van een adverteerder met als onderwerp: "Jouw mening is € 100,- waard!". Hij vindt de aankondiging niet juist, omdat je slechts kans maakt op een cadeaubon ter waarde van € 100,-, in plaats van dat een mening dit bedrag direct waard is.

De klacht van de consument is onterecht

De Reclame Code Commissie heeft zich over deze klacht gebogen en komt met een oordeel. In de uiting licht de adverteerder toe dat men door het schrijven van een review iedere maand kans maakt op een cadeaubon ter waarde van € 100,-.

Naar het oordeel van de voorzitter blijkt uit de inhoud van het bericht dat men bij het geven van een mening slechts kans maakt op het winnen van een cadeaubon ter waarde van € 100,-. De gemiddelde consument zal, gelet op de hoogte van het bedrag, niet verwachten dat alleen het geven van zijn mening volstaat om het genoemde bedrag te innen. De klacht wordt afgewezen.

Definitie van de gemiddelde consument

Ank van Heeringen, jurist Thuiswinkel.org, kan zich helemaal vinden in het afwijzen van deze klacht: "Wat in deze beslissing heel duidelijk naar voren komt, is de term ‘de gemiddelde consument’. Van de gemiddelde consument wordt een bepaald gedrag verwacht. Let op het laatste woordje: verwacht. Het gaat er dus niet om of een consument iets ook daadwerkelijk heeft gedaan. Dat geeft ruimte aan het bedrijfsleven: je mag dus uitgaan van de gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende gewone consument. Echter, er kan een uitzondering gelden als je je richt op een specifieke groep consumenten of een specifiek effect."

Vragen?

Heb jij vragen over de Nederlandse Reclame Code of wil je meer weten? Wij helpen je graag verder! Bekijk de wet- en regelgeving pagina of neem contact op met de juridische afdeling van Thuiswinkel.org.
foto Ank van Heeringen Ank van Heeringen