31 oktober 2016

Geen nieuwe betaalkastjes voor de Nederlandse consument

creditcard

De Telegraaf opende onlangs met een bericht dat de Europese Bankenautoriteit (EBA) zou adviseren om het gebruik van een betaalkastje bij bestellingen in mobiele webshops vanaf 2018 verplicht te stellen. Hiermee hoopt het adviesorgaan voor Europese banken de groeiende fraude rondom mobiele en online bestellingen tegen te gaan. Hoewel Thuiswinkel.org de online veiligheid van consumenten hoog in het vaandel heeft staan, is de Nederlandse belangenvereniging voor webshops niet blij met de voorstellen van de EBA. De aangekondigde regelgeving gaat namelijk veel te ver en dit kan het gebruikersgemak danig verlagen. Gelukkig lijkt de invoering van de betaalkastjes voorlopig niet aan de orde te zijn.

Toch deed het nieuws meteen de nodige stof opwaaien in de Nederlandse online wereld. Bij Thuiswinkel.org stond de telefoon dan ook roodgloeiend met veel retailers die zich zorgen maakten of dit geen verstrekkende gevolgen zou hebben voor hun bedrijf. 

Volgens De Telegraaf zouden consumenten over ruim een jaar een bepaald betaalkastje moeten gebruiken bij alle online aankopen van 10 euro en hoger. Dit zou een extra drempel in de klantervaring opleveren en die drempel kan vooral voor mobiele aankopen weleens te hoog zijn. Hiermee zou deze alsmaar groeiende vorm van e-commerce vrijwel de nek worden omgedraaid. 

Meer (en betere) methoden voor fraudebestrijding

Bij Thuiswinkel.org staan online veiligheid en fraudebestrijding hoog op de agenda, maar de voorgestelde regulering vanuit de EBA lijkt te rigide te worden en draagt daardoor hier niet aan bij volgens de belangenvereniging. “Voor ons is vertrouwen in de sector natuurlijk cruciaal en daarom is het goed dat er wordt gekeken naar manieren om fraude tegen te gaan en betalingen veiliger te maken”, aldus Paul Alfing, senior adviseur betalingsverkeer bij Thuiswinkel.org. 

“Maar met dit plan houdt EBA te sterk vast aan één oplossing, terwijl er verschillende methoden voor fraudebestrijding zijn. Methoden die veel klantvriendelijker zijn dan een achterhaald betaalkastje – wat eens te meer aantoont dat deze club van toezichthouders mijlenver van de praktijk afstaat”, zegt Alfing. “Wij geloven bijvoorbeeld veel meer in een risk-based approach, waarbij webshops klanten die vaker bestellen herkennen en vertrouwen. Daarnaast is er steeds meer mogelijk op het gebied van biometrie. Regulering moet ruimte laten voor innovatie uit de markt en rekening houden met het gemak voor consumenten en de conversie voor webwinkels.” 

Veranderingen in Nederland?

Hoe de voorstellen in 2018 gaan uitpakken in Nederland is niet precies te voorspellen, maar voor de meest gebruikte online betaalmethode iDEAL lijken de gevolgen mee te vallen. Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland vertelt hierover aan Emerce.nl: “Voor de Nederlandse consument heeft dit geen gevolgen. Wij betalen al veilig met iDEAL, waarbij je identiteit al is gekoppeld aan je banknummer. Bij creditcards ligt dat wat ingewikkelder. Wij lopen met dit soort toepassingen voorop, maar er zijn landen in Europa waar dit allemaal minder goed is geregeld. Daarom wil de EBA de regelgeving juist in die landen aanscherpen.”

Daarnaast is het nog maar de vraag of deze nieuwe aanpassingen er überhaupt komen. De EBA is wel belast met het toezicht op de banken van de Europese unie, maar brengt op dit vlak alleen maar advies uit aan de Europese Commissie. Vervolgens moet het Europees Parlement er ook nog over beslissen.

Alfing vervolgt: “Via Ecommerce Europe, de Europese belangenvereniging waar Thuiswinkel.org lid van is, blijven wij op Europees niveau onze ideeën op tafel leggen bij de relevante overheden en organisaties, zodat we de veiligheid van de online markt kunnen blijven verbeteren zonder dat de ervaringen van klanten hierbij in het geding komen”.