28 oktober 2016

Hoe laat jij je webshop groeien?

Lightspeed directeur wordt geïnterviewd

Lightspeed helpt (omnichannel) webshops ondernemen. De internationale onderneming heeft vorig jaar SEOshop overgenomen. Voor het event Lightspeed Connect is CEO Dax Dasilva uit Canada overgekomen om uit te leggen wat dat betekent. Lightspeed is er voor de mkb-ondernemer en is bovendien business partner van Thuiswinkel.org. Met slimme betalings- en voorraadsoftware helpen zij ondernemers zowel online als in de winkelstraat het op te nemen tegen de retailreuzen. Lightspeed heeft het Europese hoofdkantoor in Amsterdam. De eigenzinnige en onafhankelijke geest van Amsterdam (en de rest van Nederland) past goed bij hun bedrijf, aldus Dasilva. Dat is ook het thema van de dag: How to become the next big seller? 

Tony's Chocolonely: volgend jaar het grootste chocolademerk

Henk Jan Beltman, chief chocolate officer, begint goed. Hij is "de baas van chocolade". Wat heerlijk als je dat als presentator kunt zeggen, en wat heerlijk dat je als publiek ook meteen een plak krijgt. Henk Jan laat zien dat geld verdienen en tegelijkertijd de wereld een beetje beter maken wel degelijk kan. Tony’s Chocolonely is gebaseerd op de naam Teun van de Keuken. Hij is de journalist die kinderarbeid en slavernij in de cacao-industrie aan de kaak heeft gesteld. "Tony's" is de Engelse verbastering van zijn voornaam en "Chocolonely" slaat op de eenzame strijd die hij voert tegen de gevestigde orde. Het is hem misschien niet gelukt de chocoladereuzen aan te pakken, maar hij heeft zeker veel bewustwording gecreëerd. En hoewel er meerdere fairtrade chocolademerken zijn, weet Chocolonely de consument het beste te bereiken. En dat doen ze, vreemd genoeg, niet door de consument op nummer 1 te zetten. Henk Jans prioriteitenlijstje is als volgt: (1) eigen team, (2) de cacaoboer en (3) de consument. Volgens Henk Jan worden consumenten juist hierdoor enthousiast. Tony's Chocolonely was in 2014 de beste werkgever van Nederland. Dit resulteert in collega’s die zich volledig inzetten voor de goede zaak. De boeren betaalt hij 25% boven de marktprijs zodat zij slaafvrije chocolade kunnen maken. Consumenten zien dat en vinden het geweldig. Henk Jan is ervan overtuigd dat hij volgend jaar het grootste chocolademerk van Nederland is.

medewerker tony chocolonely op het podium

QR the next big thing?

Rick Bergsma van MultiSafePay vertelt over de ontwikkelingen in mobile commerce. Hierin ziet hij vier trends. Het begint met een responsive website. Inmiddels heeft (bijna) iedere webshop dit wel. Gelukkig maar, want gemiddeld is 50% van de online shoppers mobiel en bovendien biedt Google mobiele gebruikers alleen nog maar mobielvriendelijke zoekresultaten aan. De volgende trend is de inzet van de zogenoemde wallets. Denk aan Apple Pay of de wallet van Starbucks: met 1 klik heb je je koffie betaald, zonder dat er een reader, tan-code of bankier-app aan te pas komt. Een derde trend is het gebruik van QR-codes bij betalen. Zo heeft iDeal het onlangs mogelijk gemaakt om via QR-codes te betalen. Uiteindelijk ziet Rick de grootste winst in de vierde trend: “contextual commerce”. Binnen contextual commerce wordt de consument niet naar een website of app gelokt, maar vindt interactie en betaling plaats óp de plek waar de consument zich begeeft. Of dat nu social media, chat of een mobiele app is. De betaling is hier uit het zicht. Denk bijvoorbeeld aan Uber: bij het verlaten van de taxi hoef je niet af te rekenen, het bedrag wordt automatisch afgeschreven zodra je je bestemming bereikt.

betalen via de Starbucks-appvia QR-codes in een bushokje bij Jumbo bestellen

 

 

 

 

 

 

 

Voorraadbeheer: wanneer moet je starten met automatisering?

Als het aan Casper Bakker van Picqer ligt, is het antwoord op deze vraag: vanaf 20 bestellingen per dag. Dit is kostenbesparend en scheelt erg veel werk ten opzichte van achteraf in één keer een grote berg producttypen, locaties en aantallen inkloppen. Caspers credo: zo goed mogelijk plus zo snel mogelijk leidt naar zo goedkoop mogelijk. Zorg dat processen zo snel mogelijk worden gestandaardiseerd, genoteerd en zorg dat iedereen in het magazijn kan. Zo kan iedereen onderbezetting opvangen, bijvoorbeeld in geval van ziekte. Zorg zo snel mogelijk voor realtime voorraadbeheer. Het is niet alleen intern handig, het leidt ook tot goede reviews en meer tevreden klanten (geen nee-verkoop). 

Aanvullende tips voor starters: zorg altijd voor unieke productcodes, ook voor producten die je bijvoorbeeld aanbiedt in meerdere kleuren. Dit is handig voor synchronisatie met andere systemen of Excel. Hetzelfde geldt voor unieke locatiecodes (in het magazijn). Zo begrijpen nieuwe magazijnmedewerkers snel waar iets ligt en hoeven gelijksoortige producten niet meer naast elkaar te liggen. Plaats bewust niet alle goedlopende producten in dezelfde rij. Als je wel doet, zal het in die rij altijd druk zijn. Door ze te verdelen over het gehele magazijn lopen de magazijnmedewerkers elkaar niet in de weg. En tot sluit, uiteraard, blijf altijd verbeteren!

Indeling van hoe je een efficiënt schap eruit zou kunnen zien
Toelichting afbeelding: 
A = 10 % meest verkocht
B = 20 % gemiddeld verkocht
C = 70 % minst verkocht
 

 

Voorbeeld hoe een productcode eruit kan zien:
Gang - stelling - plank - vak/bak:
B - 12 -  03  - 12

 Lightspeed deelt haar kennis jaarlijks tijdens het event Lightspeed Connect in de Jaarbeurs. Meer weten over onze business partner Lightspeed? Ga naar: www.lightspeedhq.nl