6 oktober 2016

Nationaal E-mail Onderzoek 2016: E-commerce en E-mail? A perfect match!

Online shoppen De resultaten van het Nationaal E-mail Onderzoek tonen net als in 2015 aan dat e-commerce én e-mailmarketing een winnende combi is als het gaat om traffic, conversie en retentie. Het onderzoek geeft een goed inzicht in het gebruik en de beleving van e-mail ten aanzien van online shopgedrag. Uit de antwoorden rondom koopgedrag blijkt dat er een sterke relatie is tussen e-commerce en e-mailmarketing. Het onderzoek wordt jaarlijks in oktober gepubliceerd door Blinker en CG Selecties.

E-mail nog steeds grootste aanjager online aankopen

Gemiddeld 73% van de Nederlanders heeft zich het afgelopen jaar minimaal één keer door reclamemails, nieuwsbrieven en andere e-mailcampagnes laten verleiden tot een online aankoop. Ter vergelijking, slechts 25% van de Nederlanders geeft aan dat een advertentie op Facebook hen het afgelopen jaar minimaal één keer heeft aangezet tot een online aankoop. 
Als je de vraag ‘hoe vaak heeft u de afgelopen 12 maanden iets aangeschaft naar aanleiding van een commercieel e-mailbericht?’ bekijkt vanuit de verschillende leeftijdsgroepen, dan valt op dat e-mail zowel jong als oud verleidt. Ook de leeftijdsgroep 65+ schaft regelmatig iets aan naar aanleiding van een commercieel e-mailbericht. 56% zegt zelfs dat dit 2-10 keer het geval was.
grafiek van resultaten

Nederlanders ontvangen reclame nog steeds het liefst per mail

Net als in 2015 geeft het overgrote deel van de respondenten aan dat zij reclame het liefst per e-mail ontvangen (66%). En net zoals vorig jaar is de oude vertrouwde brievenbus de nummer 2. Andere online kanalen zijn minder populair als het gaat om het ontvangen van reclame.

Nederlanders schrijven zich in op nieuwsbrieven voor aanbiedingen

Nog steeds schrijven Nederlanders zich graag in voor nieuwsbrieven als ze daar in ruil leuke aanbiedingen of exclusieve deals voor ontvangen. Voor net iets meer dan de helft van de Nederlanders (54%) is dat de belangrijkste reden om zich in te schrijven. Ook ‘op de hoogte blijven van een merk of bedrijf’ is nog steeds een belangrijke reden om voor een nieuwsbrief aan te melden (46%). Een recente aankoop in een webshop staat net zoals vorig jaar op plaats drie als het gaat om redenen om jezelf aan te melden voor een nieuwsbrief (43%).

Percentages van resultaten

Conclusie

Als je het bovenstaande leest, dan kun je er als (r)etailer echt niet om heen: e-mail blijft een uiterst effectief kanaal voor webshops om traffic te generen, conversies te verhogen en retentie te stimuleren. De conclusie van vorig jaar dat consumenten hun inbox o.a. speciaal voor webshops open stellen, is wat mij betreft ook de conclusie die we in 2016 mogen trekken en daarmee blijven e-commerce en e-mailmarketing nog steeds een perfecte match.

Over het onderzoek

De editie van 2016 is de vierde editie van het Nationaal E-mail Onderzoek. Uit het consumentenpanel van CG Selecties zijn aan 2.148 personen 28 vragen voorgelegd met als focus e-mail en andere online communicatiemiddelen zoals WhatsApp en Facebook. Bovendien wordt in deze editie een overzicht gegeven van ontwikkelingen die een dalende, een gelijkmatige en een stijgende trend laten zien. Verder zijn voor de leesbaarheid in de tabellen en grafieken geen cijfers achter de komma gebruikt. Dit leidt ertoe dat in sommige tabellen de optellingen afwijken. Het onderzoek is uitgevoerd door Blinker (dienstverlener in e-mailmarketing en marketing automation, leverancier en zusterbedrijf van Thuiswinkel.org business partner MailPlus) in samenwerking met CG Selecties.
Wil jij meer traffic genereren met emailmarketing, maar weet je nog niet zo goed waar te beginnen? Misschien is een training emailmarketing dan wat voor jou! Bekijk de training, schijf je in én verdien 6PE-punten.