5 oktober 2016

Uitgesproken: Wel of niet vliegen voor de overeengekomen prijs?

Ank van Heeringen bespreekt geschillen tussen webwinkels en consumenten

Vliegtuig in de lucht

Ank van Heeringen bespreekt geschillen tussen webwinkels en consumenten. De consument: "Ik heb een retourvlucht (Brussel-Kaapstad) geboekt. Na de boeking kreeg ik een bevestiging. Een dag later kreeg ik een telefoontje dat het niet mogelijk was om de reis te leveren tegen de overeengekomen prijs. Ik kreeg de keus: of bijbetalen of kosteloos annuleren. Ik verlang alsnog nakoming van de overeenkomst." 

De consument

Ik heb een retourvlucht (Brussel-Kaapstad) geboekt. Na de boeking kreeg ik een bevestiging. Een dag later kreeg ik een telefoontje dat het niet mogelijk was om de reis te leveren tegen de overeengekomen prijs. Ik kreeg de keus: of bijbetalen of kosteloos annuleren. Ik verlang alsnog nakoming van de overeenkomst.

De ondernemer

De vervoerder heeft aangegeven dat er sprake is geweest van een storing, waardoor incorrecte tickets zijn geladen. Er is sprake van een kennelijke vergissing. Daardoor kan de vervoersovereenkomst niet gerealiseerd worden.

De commissie

De ondernemer heeft voldoende duidelijk kunnen maken dat zij afhankelijk zijn van de systemen van derden. Vermelde prijzen worden rechtstreeks overgenomen van vliegtuigmaatschappijen. Conform de voorwaarden kan de ondernemer binnen 24 uur terugkomen op de afgegeven prijs. Naar het oordeel van de commissie kan de consument niet vasthouden aan de reservering. De klacht is ongegrond.

Mijn oordeel

De consument vertelde dat hij regelmatig in samenspraak met anderen het internet afspeurt naar speciale aanbiedingen. Het ligt dan zeker voor de hand dat hij had kunnen of moeten weten dat de afgegeven prijs veel te laag was. De consument dient dan zelf navraag te doen en mag er niet klakkeloos van uitgaan dat het zal kloppen. Als het prijsverschil tussen de gangbare prijs van soortgelijke artikelen groot is dan kan er sprake zijn van een kennelijke vergissing. Volkomen terecht dat de klacht ongegrond is.

 

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillen zoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Account kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases