27 september 2016

Online platforms maken het de ondernemer gemakkelijker!

Online shoppen illustratie met hand en pinpas

Er is één ding dat iedere webwinkelier wil en dat is gevonden worden op internet. Pas als je wordt gevonden op internet, kun je gaan verkopen. Je kunt gevonden worden door veel geld en tijd te besteden aan je SEO & SEA, maar dit geeft nog geen garantie voor succes. Een andere manier om gevonden te worden, is door je producten op meerdere plaatsen aan te bieden. Je kunt dan denken aan online winkelplatforms. In deze blogpost licht business partner OO Shopping de voordelen van een online winkelplatform uit.

Online winkelplatform

Een online winkelplatform is een website die meerdere webshops bij elkaar brengt op één punt. Het traditionele fysieke winkelcentrum kan op die manier door internet bij de consument thuis worden ervaren. De consument kan kijken, vergelijken en veilig aankopen doen bij verschillende soorten winkels op één platform. Voor de webwinkelier zelf is het een extra mogelijkheid om meer omzet te behalen en de naamsbekendheid te vergroten. 

Branding van je webshop

Door het grote aantal webshops op internet is het erg moeilijk om bekendheid te genereren en herkend te worden. Branding van je bedrijfsnaam is daarom erg belangrijk. Hoe vaker de consument in aanraking komt met jouw naam en logo, hoe groter de kans is dat hij jouw bedrijf zal onthouden. Wanneer de consument jouw bedrijf herkent, is hij eerder geneigd om zijn aankoop bij jouw webshop te doen. Door deel te nemen aan een online winkelplatform, creëer je extra branding voor je webshop. Het voordeel van online winkelplatforms is dat deze in staat zijn om een goed beeld van je bedrijf te geven. Naast een logo en een bedrijfsnaam wordt er veel meer informatie vermeld. Zo is het vaak mogelijk om je USP’s te vermelden, je complete productassortiment aan te bieden, zelf te vertellen wat jouw shop uniek maakt en te vermelden wat anderen van jouw shop vinden. Ook kun je links naar je webshop plaatsen voor je linkbuilding, contactgegevens tonen en snelkoppelingen toevoegen naar de social mediakanalen van je webshop.

Een online winkelplatform kan dus voor extra bekendheid en omzet zorgen, maar het is wel belangrijk dat al je data goed op orde zijn. Op een online winkelplatform heb je namelijk ook te maken met concurrentie. Alle afbeeldingen en omschrijvingen moeten dus goed op orde zijn. Zorg er daarom voor dat een datafeed niet alleen een overzichtsafbeelding bevat, maar stuur ook meerdere detailfoto’s.

Online veiligheid voor de toekomstige klant 

Consumenten zijn gewend om veilig aankopen te kunnen doen in een fysieke winkel. Ze zoeken een product uit en kunnen het product direct meenemen. Bij een internetaankoop gaat dit anders, omdat een product niet direct in bezit is en nog bezorgd moet worden. Er bestaat altijd een bepaalde vorm van onzekerheid. Wordt het product ook daadwerkelijk thuisbezorgd? Is de webshop wel betrouwbaar? De meeste online winkelplatforms voeren een uitgebreide screening uit voordat een webshop mag deelnemen, en onbetrouwbare partijen kunnen worden verwijderd van deze platforms. Hierdoor zijn online winkelplatforms over het algemeen een grote verzameling van betrouwbare partijen en dat is nou net een zekerheid die een consument nodig kan hebben om tot een aankoop over te gaan. Daar wil je als webshop natuurlijk graag bij horen. Daarnaast waarborgen veel winkelplatforms aankopen, zodat de consument gegarandeerd veilig aankopen kan doen. Het winkelplatform functioneert dan als betrouwbare tussenpersoon.

Extra verkoopkanaal

Tot slot is een online winkelplatform voor jouw webshop natuurlijk ook een extra verkoopkanaal. De bezoekers van een online winkelplatform komen daar meestal niet voor niets. Ze komen er over het algemeen om producten te bekijken, vergelijken en te kopen. Het is dus belangrijk dat de consument ook de mogelijkheid heeft om jouw producten te kunnen kopen. Omdat de grote platforms steeds meer terrein winnen, is het op een eenvoudige manier mogelijk om daarvan te profiteren. Daarnaast profiteer je van alle marketingactiviteiten die online winkelplatforms uitvoeren om bezoekers te trekken. Dit kunnen zij vaak net wat beter en grootschaliger dan de wat kleinere webwinkels.

Waar let je op bij het kiezen van een platform?

CPS-tarief
Een online winkelplatform voert verschillende marketingactiviteiten uit en dat kost ze natuurlijk ook geld. Zie het betalen van een CPS-tarief dus eigenlijk als een percentage van je marketingbudget dat je zelf niet hoeft uit te geven, in plaats van kosten die bovenop je huidige (marketing)kosten komen. Let op dat het CPS-tarief wel enigszins in balans is met de gemiddelde marge in de markt. 
Uitstraling en imago
De uitstraling van een online winkelplatform kan ook een rol spelen. Verkoop je high design-producten of chique modeaccessoires dan maak je misschien een andere keuze dan als je handgemaakte producten verkoopt. Daarnaast richten sommige platforms zich op prijs en andere zich juist op gestandaardiseerde producten. Kortom, soms kun je meerdere kanalen kiezen en soms is het handig om eerst diverse factoren af te wegen, voordat je met een extra verkoopkanaal c.q. online winkelplatform in zee gaat. 

Auteur: Albert van Dijke - (mede)bedenker en oprichter van OO Shopping

Albert van Dijke is verantwoordelijk voor alle commerciële en operationele zaken binnen het e-commerceplatform OO Shopping.

OO Shopping
Goudesingel 8H
3011 KA Rotterdam

www.ooshopping.nl