13 september 2016

Jouw webshop bovenaan Google met tips van Evoworks

Logo Thuiswinkel Webinars

Hoe krijg je jouw webshop bovenaan Google? Dat was het onderwerp van de Thuiswinkel Webinar Zoekmachineoptimalisatie van donderdag 8 september. Business partner Evoworks lichtte de belangrijkste aspecten van SEO toe en kwam met praktische tips hoe jij jouw webshop (nog) beter vindbaar kunt maken.

“SEO is een brede discipline. Daarom delen we SEO bij Evoworks in vier deelgebieden in”, begon Tom Freriks, online marketeer bij Evoworks, zijn presentatie. Deze vier deelgebieden zijn:

  1. Techniek
  2. Relevantie
  3. Autoriteit
  4. Prestatie

1. Techniek

“Je webshop wordt gevonden op content”

‘Content is king’ is één van de eerste slides die we zien als Tom over techniek begint te vertellen. “Uiteindelijk wordt jouw webshop gevonden op content, maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat Google de juiste content vindt”, vertelt Tom. “Belangrijk hierbij zijn cannonical urls. Als je bijvoorbeeld op twee pagina’s dezelfde content hebt staan, kun je met een cannonical url aangeven welke pagina door Google gerankt moet worden en welke niet.” Duplicate content kan bijvoorbeeld al ontstaan als de ene consument via ‘categorieën’ en ‘jurken’ bij een groene jurk op jouw webshop komt, terwijl een andere consument op ‘kleding’ klikt en vervolgens filtert op ‘groen’. “Het is handig om één hoofdpagina te hebben, waarbij in de root niet de route naar het product staat.” Dus een url waarin ‘/groenejurk’ staat, in plaats van ‘/categorieen/jurken/groenejurk’ en ‘/kleding/filter_groen/groenejurk’.

Website op topsnelheid

Naast duplicate content zijn de snelheid en mobielvriendelijkheid ook twee belangrijke technische aspecten van je webshop volgens Tom: “Als je webshop bijvoorbeeld traag is, is SEO een kwestie van dweilen met de kraan open. Zorg er dus voor dat je webshop op topsnelheid draait.” Een manier om hiervoor te zorgen, zijn de Google Accelerated Mobile Pages (AMP). Dit zijn HTML-varianten van webpagina’s die ervoor zorgen dat rijke content, zoals afbeeldingen en video’s, razendsnel te laden is op een mobiel apparaat. “Bij mobiel ligt de focus namelijk op beeld. Zorg dat je alleen de hoognodige tekst op je mobiele webpagina plaatst.”

Mobiele buttons? Kijk naar je vinger

Andere tips voor mobielvriendelijkheid zijn het doorvoeren van een goed responsive design, het toevoegen van een duidelijke zoekfunctie en het gebruiken van filters. “Denk er wel aan dat je filters ingeklapt zijn”, tipt Tom. “En als je klikelementen op je website hebt, zorg dan dat je deze op mobiel groter maakt dan op de desktopversie. Een button moet ongeveer even groot zijn als iemands vinger.”

2. Relevantie

Hoe zoekt jouw klant?

Om relevant te zijn voor je (potentiële) koper, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat hij van je verwacht. Tom: “Zorg dat je weet hoe je potentiële koper zoekt. Zoekt hij op bepaalde termen, of typt hij een hele vraag? Zoekt hij op product of op merk? Kijk vooral ook bij concurrenten hoe zij het aanpakken en bedenk welke zoektermen het beste bij jouw productaanbod passen.” Je zoekwoordonderzoek kun je vervolgens gebruiken om de structuur van je webshop te optimaliseren. “Je weet nu wat je kopers zoeken. Zorg dat ze daar ook makkelijk komen. Creëer niet te veel lagen, zorg voor een overzichtelijke url en maak gebruik van filters.”

On-page optimalisatie

Ook de pagina zelf moet overzichtelijk zijn. “Geef elke pagina zijn eigen onderwerp of focus”, zegt Tom. Daarnaast geeft hij als on-page optimalisatietips om kwalitatieve en unieke teksten te creëren, een goede meta title en -beschrijving toe te voegen en de tekst goed scanbaar te maken, bijvoorbeeld door gebruik van koppen. Om de pagina goed vindbaar te maken, kun je ook in de bestandsnaam en alt-tag van de afbeelding relevante termen terug laten komen. Daarnaast kun je natuurlijk gebruikmaken van zoektermen, synoniemen en gerelateerde woorden. “Zorg voor genoeg zoekwoorden”, geeft Tom nog als laatste tip. “Maar overdrijf niet!”

3. Autoriteit

Creatieve content als lokkertje

Door een goed linkprofiel krijg je meer autoriteit en kom je dus hoger in Google te staan. Maar wat is een goed linkprofiel en hoe creëer je dit? “Vroeger lag de focus vooral op zo veel mogelijk links naar jouw website. Tegenwoordig gaat het om kwalitatieve links, dus dat andere websites met hoge autoriteit naar jou linken.” Voor betere linkbuilding heeft Tom ook enkele tips: “Kijk naar je netwerk. Vraag bijvoorbeeld je leveranciers, klanten, sponsors, brancheorganisaties of overige stakeholders om naar je te linken. Of laat je url in bedrijvengidsen, bedrijfsprofielen en startpagina’s plaatsen.” Naast vragen of er naar je website verwezen kan worden, kun je er ook voor zorgen dat andere websites uit zichzelf naar jou willen verwijzen. “Linkbait is goed voor jouw autoriteit. Contentcreatie is hierbij heel belangrijk; je zorgt dus voor content waar andere websites naar willen verwijzen. Denk aan unieke, grappige content, zoals winacties, instructies, etc. Hier is veel creativiteit voor nodig.”

Autoriteit door blog

“Zorg sowieso voor een goede contentstrategie”, vertelt Tom. “Dit is tijdrovend, maar het levert veel op.” Tom raadt dus aan om een contentplan en -planning op te stellen. “Denk bijvoorbeeld aan het goed inzetten van social media, maar ook het bijhouden van een eigen blog.” Als je een eigen blog bijhoudt, raadt Tom daarnaast aan om de blog binnen je website te houden en die niet op een andere website te starten. Hierdoor lift jouw blog namelijk mee op de autoriteit die jouw webshop al heeft, waardoor je blog hoger in de zoekresultaten komt. Dit werkt vice versa: doordat de blog binnen de webshop valt, verwijst de blog ook naar de webshop, waardoor de webshop weer meer autoriteit krijgt.

4. Prestaties

Google beoordeelt jouw webshop ook op basis van je prestaties. “Om SEO op dit gebied te verbeteren, kun je je op een aantal KPI’s richten, zoals uitstappunten, bouncepercentages, click-through-rates, tijd op pagina en laadtijd. Die laatste kun je bijvoorbeeld al verbeteren door te checken of bepaalde afbeeldingen niet te groot zijn”, vertelt Tom. Aansluitend geeft hij nog als tip mee: “Maak hierin wel een keuze! Kijk waar je kansen liggen en kies op basis daarvan bepaalde KPI’s.”

Save-the-date: Thuiswinkel Webinar Social Media

Meer praktische tips waar je meteen mee aan de slag kan? Houd donderdag 6 oktober dan alvast vrij in je agenda voor de Thuiswinkel Webinar over social media.

Heb je de webinar gemist?                        

Geen zorgen! Thuiswinkel.org biedt haar leden en business partners de mogelijkheid om de Thuiswinkel Webinar terug te kijken.

Kijk de webinar terug