7 september 2016

Internationaal ondernemen? Screw it, just do it!

Blog over de presentatie van vidaXL op het Cross-Border Event

foto diapresentatie met tekst welkom bij het cross border event

Dat marktplaatsen een makkelijke en snelle manier zijn om internationaal te verkopen, dat weten we inmiddels wel. Maar hoe zet je dit verkoopkanaal optimaal in om je afzetmarkt zo groot mogelijk te maken? Kijo Oudshoorn van Thuiswinkel.org-lid vidaXL vertelde zijn verhaal op het Cross-Border Event in Utrecht en wij waren erbij.

vidaXL is als startup in tien jaar tijd uitgegroeid tot een online retailer met meer dan € 100 miljoen omzet, en is inmiddels actief in 29 landen. Een succesverhaal dat beloond werd met de Vakprijs Cross Border E-commerce Award. Sinds het begin heeft vidaXL marktplaatsen gebruikt om snel te kunnen groeien in nieuwe landen. Maar waarom zou je een marktplaats gebruiken? Succes op marktplaatsen is niet vanzelfsprekend en kent zijn eigen regels en trucs. Kijo Oudshoorn legde uit hoe je je cross-border sales kunt boosten met een marktplaats. Wat Kijo betreft, hangt het succes van internationaal verkopen af van vier factoren:

Assortiment

Kijo richt zich in zijn verhaal op twee grote marktplaatsen: eBay en Amazon. Als je verkoopt via marktplaatsen, dan is concurreren op assortiment lastig. Kijo meldt een aantal punten waar je als verkoper via marktplaatsen op moet letten.

  1. Zorg voor een heldere thumbnail die klopt met je aanbod en veel informatie prijsgeeft;
  2. Kies een titel waarin alle woorden voorkomen waar klanten op kunnen zoeken;
  3. Maak je servicebelofte waar, zodat je op dat punt hoog scoort;
  4. Maak de juiste keuzes in je aanbod. Kijo kwam met het voorbeeld waarin je een bepaalde stoel in verschillende kleuren verkoopt. Je kunt die stoelen los op eBay zetten, maar je kunt ook één aanbod doen waarin de klant de kleur kan kiezen. Het voordeel van deze laatste keuze is dat het aantal orders, eBay laat dat zien bij de producten, opgeteld wordt en zo dus hoger uitkomt. In plaats van dat er bij drie verschillende producten staat dat er 100 exemplaren van zijn verkocht, staat er bij jouw ene aanbod van alle stoelen dat er 300 van zijn verkocht.

Service

Doe wat de marktplaats van je verwacht. De marktplaatsen zijn open over hun verwachtingen en de eisen die ze stellen aan de verkoper. eBay volgt bijvoorbeeld je trackingnummer. Ze weten dus precies wanneer je iets verzendt en wanneer het afgeleverd wordt én of dat overeenkomt met jouw belofte. Amazon vindt het juist heel belangrijk dat je binnen 24 uur reageert op een klacht of een vraag, ook in het weekend. Als je je daaraan houdt, zal de marktplaats je hoger ranken.

Logistiek

Kijo raadt iedereen aan om met lokale vervoerders samen te werken. Verzend je vanuit Nederland, dan zorgt elke grens die je over gaat ervoor dat je meer moet betalen. Lokale vervoerders kennen de markt en zijn vaak goedkoper.

Systemen

  • Ook als je meerdere internationale websites hebt, is het verstandig om één back-end systeem te hebben.
  • Zorg voor een goed en snel voorraadbeheersysteem, zodat je altijd de juiste gegevens hebt.
  • De marges die je over een verkoop betaalt, zijn niet bij alle marktplaatsen gelijk. Je kunt ervoor kiezen om de prijs daarop aan te passen: werk vanuit de marge terug en bekijk dan hoeveel je voor het product moet vragen.

vidaXL is onder andere zo groot geworden door hun motto: Screw it, just do it!