5 september 2016

Vaardig en veilig vooruit

Blogpost directeur belangenbehartiging en beleid Martijn Hos

Martijn Hos

Nu het zomerreces voorbij is, stort de politiek zich vol overgave op de verkiezingen van 15 maart 2017. En nu ook mijn zomerreces voorbij is, volg ik de ontwikkelingen op de voet. Waarom wij ons als e-commercevereniging bezighouden met de verkiezingen? Het gaat goed met de e-commercebranche, maar er valt nog veel te winnen. Zowel binnen Nederland als daarbuiten.

Digitale Agenda 

Nog voor de zomer heeft Minister Henk Kamp (Economische Zaken) de Digitale Agenda aan de Tweede Kamer gestuurd. Hoewel ik normaal gesproken niet blij word van overvolle (werk)agenda’s, kan deze agenda mij niet vol genoeg zijn. Ik ben dan ook zeer tevreden met de vele e-commercegerelateerde onderwerpen die Minister Kamp agendeert voor de komende jaren. Mooie (en niet geheel toevallige) bijkomstigheid is dat de onderwerpen in de agenda naadloos aansluiten bij de randvoorwaarden die wij benoemen in ons verkiezingsprogramma: Vaardig en Veilig Vooruit.

Weten is één, ernaar handelen is twee 

We hoeven jullie niet te vertellen dat e-commerce niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Dat consumenten de digitale snelweg naar de online winkel al lang gevonden hebben. Dat ze veeleisender en innovatiever zijn dan ooit. En dat je je daar als webshop zo snel mogelijk aan moet aanpassen. Maar weten is één ding, ernaar (kunnen) handelen is een tweede. 

Want hoewel de groeimogelijkheden binnen de branche eindeloos zijn, hebben we nog wel te maken met drempels en bedreigingen. Denk aan het verbeteren van onze concurrentiepositie in Europa en daarbuiten. Denk aan het vinden van goed geschoold personeel. En hoe gaan we om met de bedreiging van de cybercriminaliteit? Kortom, er valt nog veel te winnen in de e-commercebranche. We kunnen ons helaas niet op alles tegelijk richten. Daarom leggen wij de komende tijd de focus voor de verkiezingsprogramma’s op de onderwerpen onderwijs & ict, veiligheid & vertrouwen en ruimte voor ondernemers.

Waar pleit Thuiswinkel.org voor?

  • Een internationaal gelijk speelveld voor webwinkels, onder andere door cross-border verkopen makkelijker te maken.
  • Mensen opleiden door digitale c.q. e-commerce-skills bij te brengen op alle onderwijsniveaus in de volle breedte van het onderwijsstelsel.
  • Meer investering in kennis, capaciteit en internationale samenwerking bij politie en justitie, zodat criminaliteit in het e-commercedomein nog beter kan worden aangepakt.
  • Zorg dat een door de overheid uitgegeven online identiteitsbewijs bruikbaar is in het marktdomein, zodat het vertrouwen in online zakendoen groeit.
  • Verdere verduurzaming van de e-commercesector door het uitvoeren van onderzoeken naar de grootste milieu-impactfactoren binnen deze sector en inzicht te verschaffen in verbeteringen. 

Wil je meer weten over het verkiezingsprogramma? Check www.thuiswinkel.org/verkiezingen 

Foto Martijn Hos

Auteur: Martijn Hos

Sinds september 2010 is Martijn Hos directeur beleid & belangenbehartiging bij Thuiswinkel.org. Hij is verantwoordelijk voor beleidsadvisering aan de overheid, politiek en stakeholders over online retail. De nadruk hierbij ligt op thema’s als consumentenrecht, betalingsverkeer, privacy, veiligheid, logistiek en duurzaamheid. Hiervoor was hij werkzaam in verschillende functies bij VNO NCW. Voor vragen kun je mailen naar