25 augustus 2016

Effecten consumentenrecht onder de loep

hand met vergrootglas boven document met kleine letters

De Europese Commissie neemt de effecten van de Richtlijn Consumentenrechten voor zowel ondernemers als consumenten onder de loep. De richtlijn zou een beter B2C klimaat moeten stimuleren en een balans creëren tussen voldoende consumentenbescherming en het concurrentievermogen van ondernemingen. Heb jij een mening over het consumentenrecht? Lees verder en vul de survey in. 

Survey Richtlijn Consumentenrechten

Sinds juni 2014 geldt de Richtlijn Consumentenrechten in Europa. Deze richtlijn zorgde ervoor dat iedere Europese webshop aan dezelfde eisen voor voorafgaande contractinformatie moet voldoen. Ook volgt hieruit een uniforme herroepingstermijn van 14 dagen voor verkoop op afstand. Om beter inzicht te krijgen in de daadwerkelijke gevolgen van, bijvoorbeeld, het gewijzigde herroepingsrecht, heeft de Europese Commissie een survey gelanceerd. De survey geeft jou als webshop de gelegenheid om te reageren op het gewijzigde herroepingsrecht. Daarmee kan bekeken worden of de regelgeving zijn doel dient en of herziening van de regels noodzakelijk is. 

Richtlijn Consumentenrechten: hoe zat het ook alweer?

De Richtlijn Consumentenrechten verplicht de ondernemer onder andere om een standaardformulier voor herroeping aan de consument te zenden (in de bevestigingsmail of bij het pakket). Ook bepaalt de wet dat de consument tot 14 dagen na ontvangst van zijn product of dienst mag besluiten om de overeenkomst te herroepen. Nadat de klant zijn besluit tot herroepen heeft bekendgemaakt aan de ondernemer, heeft deze nog eens 14 kalenderdagen de tijd om het product terug te sturen. Verder zijn er regels opgenomen over prijstransparantie, een verbod op vooraf aangevinkte keuzevakjes en regels met betrekking tot het doorberekenen van kosten voor gebruik van betaalmiddelen. 

Survey

Wil jij ook je ervaringen laten meewegen over het consumentenrecht? Vul dan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk op 16 september nog de survey in. Dat kan op: https://www.surveymonkey.co.uk/r/CRD-Business-NL

Meer weten over de Richtlijn Consumentenrechten?

Bekijk onze speciale thema-sectie over de nieuwe Richtlijn Consumentenrechten of neem contact op met de juridische afdeling van Thuiswinkel.org, ook voor andere juridische vragen over het consumentenrecht.