24 augustus 2016

DIY SEO-checklist voor webshops

Blogpost Evoworks – business partner

Tekst Thuiswinkel webinars met laptop

Tijd voor de periodieke SEO-check! Is de basis van je webshop nog altijd goed ingericht voor SEO? Of ben je een beginnende SEO’er en kun je wel wat advies gebruiken om je op weg te helpen? Business partner Evoworks heeft een handige webshop do-it-yourself SEO-checklist voor je opgesteld. In deze blogpost geeft Evoworks voorafgaand aan de Thuiswinkel Webinar Zoekmachineoptimalisatie op 8 september alvast wat praktische tips uit de checklist weg. Doe er je voordeel mee en kom nog meer te weten over SEO  tijdens de webinar!

Algemeen

Beter gevonden worden in de gratis zoekresultaten van Google, wie wil dat nou niet? Het klinkt simpel, maar vlak de inspanning om dit te realiseren niet uit. SEO is een activiteit waar capaciteit voor nodig is binnen (of buiten) de organisatie, waar een structurele aanpak cruciaal bij is en waarbij een langetermijnvisie noodzakelijk is om succesvol te kunnen zijn.
Met dat in het achterhoofd ga je van start: “Wat is de huidige situatie en waar wil je naartoe?”

 • Wordt alles goed gemeten?
  Meten is weten, een enorm cliché, maar wel enorm van toepassing op zoekmachineoptimalisatie. Je wilt inzicht creëren en dat doe je met cijfers.
 • Zijn je SEO-doelstellingen nog actueel en smart geformuleerd?
  Wat wil je bereiken met de SEO-activiteiten? Welke KPI’s zijn hierbij belangrijk?
 • Is de huidige situatie wat betreft prestaties geheel in kaart gebracht?
  Om te weten welke invloed SEO-activiteiten hebben op KPI’s moet je prestaties continu bijhouden.

Techniek

Een technische fout of tekortkoming zit in een klein hoekje en kan je SEO-prestaties doen wankelen. Continue monitoring op bepaalde technische aspecten en periodieke controle op de overige onderdelen is geen overbodige luxe. Dit geldt voor alle webshops, groot of klein.

 • Is de snelheid van je webshop acceptabel?
  Gebruikersgemak is een van de grootste factoren die van invloed zijn op ranking. Snelheid is daar een belangrijk onderdeel van. Meet de snelheid en kijk waar winst te behalen valt.
 • Is er geen duplicate content aanwezig op je webshop?
  Een pagina of een deel daarvan heeft geen waarde in de ogen van zoekmachines als deze al ergens anders bestaat. Zorg dus dat er zo min mogelijke duplicate content op je webshop aanwezig is.
 • Is je webshop responsive en mobielvriendelijk?
  Het gebruik van zoekmachines op andere apparaten dan de desktop is de laatste jaren explosief gestegen. Geen wonder dus dat zoekmachines mobielvriendelijkheid mee laten tellen. Mobielvriendelijkheid gaat overigens wel veel verder dan het schalen van elementen alleen.

Relevantie

Zorg dat pagina’s aansluiten op de zoekopdrachten en verwachtingen van je doelgroep. Oftewel, wees relevant!

 • Is er recent nog zoekwoordonderzoek gedaan en zijn zoekwoordkeuzes geëvalueerd?
  Je webshop wordt continu aangepast, aandachtspunten verschuiven en zoekgedrag van mensen kan veranderen. Zorg dat resultaten van zoekwoordonderzoek en zoekwoordkeuzes actueel zijn.
 • Is de structuur van je webshop logisch?
  Zorg dat alle pagina’s binnen enkele klikken te bereiken zijn, met de belangrijkste pagina’s aan de top.
 • Is er goede unieke content aanwezig op belangrijke pagina’s?
  Content is king! Zorg dat jouw content beter is dan die van je concurrenten.

Autoriteit

Voor een beginnende webshop is het lastig ranken in de organische resultaten van zoekmachines, omdat er vaak nog weinig autoriteit op het domein is opgebouwd. Autoriteit bouw je namelijk door de tijd heen op. Omdat autoriteitopbouw een zeer belangrijk onderdeel van SEO is, verdient een investering hierin zich op lange termijn zeer goed terug.

 • Is er nagedacht over autoriteitopbouw, inclusief plan van aanpak?
  Hoe ga je ervoor zorgen dat relevante en/of autoriteitvolle websites naar jouw webshop gaan linken? Er zijn heel wat technieken en strategieën hiervoor, het web staat er vol mee. Zorg dat je een strategie hanteert die voor jouw webshop het best inzetbaar en haalbaar is.
 • Zijn socialmediaplatforms optimaal ingezet?
  Ook socialmedia-activiteit draagt bij aan de opbouw van autoriteit.

Prestaties

Ook de acties vóórdat een bezoeker op je webshop komt en de gebeurtenissen na het bezoek aan je webshop neemt Google mee in de resultaten. Werk daarom aan bezoekersgedrag dat een positieve bijdrage levert aan het doel dat de bezoeker heeft.

 • Zijn verbetermogelijkheden in kaart gebracht wat betreft KPI’s?
  Hierbij geldt het advies om te prioriteren. Welke pagina’s zijn het belangrijkst om aan te pakken? En welke pagina’s presteren het slechtst?
 • Hebben alle productpagina’s een goed verkopende productbeschrijving?
  Dus niet die ene standaardbeschrijving van de leverancier!

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om de prestaties van je webshop te verbeteren. Verschillende marketingactiviteiten versterken elkaar hierin. Zo grenst het terrein van zoekmachineoptimalisatie al snel aan dat van conversieoptimalisatie. Streef daarom altijd een optimale e-commerce marketingmix na.

De complete SEO-checklist ontvangen?

Wil je meer weten over SEO en de volledige checklist ontvangen? Schrijf je gratis in voor de Webinar Zoekmachineoptimalisatie op 8 september en je ontvangt de complete checklist na afloop in je inbox. Of bezoek de stand van Evoworks op Shopping Today en laat je persoonlijk adviseren.