18 augustus 2016

Magazijnlocatie: de sleutel tot logistiek succes

Mistig boerderijlandschap

Hoe zorg je voor logistiek succes? Volgens Henk Folmer (ProLogis), Jeroen van Oosterhout (Ranpak) en Martijn Berkhout (Fadello) is een goed gekozen magazijnlocatie hierbij essentieel. In een korte vooruitblik op hun presentatie tijdens Shopping Today op 22 september, leggen ze uit waarom een goede magazijnlocatie zo belangrijk is.

Hogere logistieke performance

“Logistiek is vaak een ondergeschoven kindje en wordt gezien als kostenpost, terwijl logistieke performance juist één van de belangrijkste onderscheidende factoren is voor online bedrijven”, vertelt Henk. Met hun expertgroep e-Fulfillment & Warehousing kijken Henk, Jeroen en Martijn vooral naar de relatie tussen magazijnlocatie en logistieke performance. “Om landen als België en Duitsland goed te bedienen, zijn lage verzendkosten en late cut-off tijden een must. Hierbij is de keuze voor magazijnlocatie essentieel”, vertelt Jeroen.

Latere cut-off 

Maar waarom is een goed gekozen magazijnlocatie zo belangrijk? “Kijk bijvoorbeeld naar Nederland. Een cut-off tijd van tussen de 22.00 en 22.30 uur is vanuit vrijwel elke magazijnlocatie mogelijk, maar zodra je richting de 23.00 of 00.00 uur wilt gaan, moet het magazijn dichter bij het landelijk sorteercentrum van je pakketbezorger zitten”, legt Henk uit. “Oftewel, hoe dichter je bij het sorteercentrum van je leverancier zit, hoe beter voor je cut-off tijden”, vult Martijn aan. “Toch leert de ervaring dat het voor bedrijven moeilijk is om ervoor te kiezen om de bedrijfsactiviteiten, of een deel daarvan, naar een andere locatie te verplaatsen. Ook al zou het wel een logische keuze zijn.” Tijdens hun presentatie willen Henk, Jeroen en Martijn bedrijven daarom vooral helpen met deze keuze: “We willen logistiek hoger op de agenda van online bedrijven krijgen. We willen bedrijven vandaag over de link tussen magazijnlocatie en logistieke performance leren, zodat ze zich morgen op logistiek als onderscheidende factor concentreren.”

Benieuwd?

Wil jij meer weten over de voordelen van magazijnlocatie? En hoe jij logistiek tot onderscheidende factor kan maken? Kom dan naar de presentatie van Jeroen, Henk en Martijn van 12.10 tot 12.40 uur.

Over de sprekers

Over Jeroen

Sinds 2014 is Jeroen als Marketing Manager bij Ranpak verantwoordelijk voor verpakkingsvraagstukken voor e-fulfilment. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring met verpakkingsoplossingen voor bedrijven wereldwijd. Meer weten over Jeroen? Lees meer over Jeroen.

Over Henk

Als Senior Vice-President Global Customer Solutions bij ProLogis is Henk verantwoordelijk voor de relaties met internationale klanten van ProLogis. Daarnaast is hij actief binnen CSCMP, SIOR en RICS en adviseert hij CRM-start-up Silicon Valley. Benieuwd wat Henk nog meer doet en heeft gedaan? Lees meer over Henk.

Over Martijn

In 2014 richtte Martijn samen met Kees Martijn Segaar Fadello op, een pakketbezorger gericht op onderscheidende customer experience om het logistieke verschil te maken. Binnen Fadello is Martijn verantwoordelijk voor de marketing, sales en strategie. Benieuwd wat hij hiervoor deed?Lees meer over Martijn

 Bekijk hier het hele programma van Shopping Today.