20 juli 2016

New way of working: je webshop runnen vanaf een Spaanse camping

Camper bij palmboom

In de Spaanse zon werken aan je webwinkel. Of een maand later vanaf een camping in Portugal de laatste stand van zaken met je logistieke partner doornemen. Dat is sinds een jaar de manier van werken van Freek van de Looveren, eigenaar van My Media Center. Vorig jaar juni vertrok hij samen met zijn vrouw en dochter om Europa per camper te ontdekken en tegelijkertijd vanaf zijn laptop en telefoon de webshop te onderhouden. Hoe heeft hij dit geregeld? En merken zijn klanten een verschil?

Het begon zes jaar geleden in Helmond. Daar startte Freek My Media Center, een webshop gespecialiseerd in o.a. opslagsystemen, netwerkapparatuur en beveiligingscamera’s. “We zijn begonnen met een kantoor aan huis, waar klanten hun producten op konden halen,” vertelt Freek. Op een gegeven moment was dit echter niet meer vol te houden voor Freek. “Mijn vrouw hielp mij veel, maar vooral met de administratie. De logistiek deed ik dus alleen. Op piekmomenten, zoals met kerst, moest ik weleens in mijn eentje 200 producten inpakken en opsturen. In één dag.”

Klanten op nr. 1

Freek besloot daarom samen te gaan werken met een logistieke partij. “Het bevalt heel goed. We hebben nu alles uitbesteed. Het inpakken, het wegbrengen, echt alles. Daardoor heb ik nu meer tijd om mij te richten op het klantcontact.” Dit is een erg belangrijk punt, volgens Freek: “Om als webshop bestaansrecht te hebben, moet je voor je klanten gaan. Als ik zelf iets koop, wil ik ook als klant behandeld worden. Ik wil dat er naar mij geluisterd wordt en dat ik normale gesprekken met de verkoper kan voeren. Het werkt niet om als verkoper klanten iets aan te smeren. Je moet niet focussen op waar de meeste marge op zit of van welk product je eigenlijk af moet, maar op waar je de klant het beste mee kunt helpen.”

Reviewcijfer 9.3

Deze aanpak heeft goed gewerkt voor My Media Center. Via Thuiswinkel Waarborg Reviews scoren ze gemiddeld een 9.3. Freek legt uit hoe dat komt: “Zelf heb ik 15 jaar in de ICT gewerkt, waardoor ik aardig wat ervaring en kennis van zaken heb. Ik kan klanten dus goed en gegrond advies geven. We hebben natuurlijk een kleinere webshop, dus als ik een klant spreek en hij belt een week later weer, dan weet ik nog aardig precies wat we de vorige keer hebben besproken. Ik hoef hem niet door te verbinden met een andere medewerker die weer helemaal in het dossier moet duiken. Ik kan hem gewoon zelf helpen.”

Kamperen & webshop beheren

Het klanten helpen gaat dus goed, maar er is één ding dat zijn klanten niet over Freek weten. “Mijn vrouw, dochter (nu 1,5 jaar oud) en ik zijn al meer dan een jaar aan het reizen door Europa. We zijn vorig jaar juni vertrokken en regelen sindsdien alle webshopzaken vanaf een laptop en telefoon in onze camper.” Freek legt uit dat dit mogelijk is door hun samenwerking met de logistieke partij. Daardoor zijn ze namelijk niet meer gebonden aan één plaats, en kunnen ze gaan en staan waar ze willen. Maar hebben de klanten daar dan geen last van? “We hebben het in 2015 eerst twee maanden geprobeerd en dat ging goed, dus toen hebben we in juni de stap gewaagd. Sindsdien gaat het ook goed, ik denk dat 99% van onze klanten niet eens weet dat wij ons al meer dan een jaar niet in Nederland bevinden.”

Los van locatie

Freek is erg blij dat hij niet meer gebonden is aan één locatie, maar soms brengt het wel wat lastige puntjes met zich mee. “Op de campings moet je natuurlijk wel goed internet hebben. In Marokko was dat bijvoorbeeld niet zo, maar toen hebben we voor €10,- een 3G-kaartje gekocht, en liep alles weer op rolletjes.” Toch wil Freek het reizen niet inruilen tegen meer vastigheid: “Misschien dat klanten ooit wel weer pakketjes bij ons op kunnen halen, maar voorlopig wil ik nog niet locatiegebonden zijn.” Een fysieke winkel komt er mede daarom ook nooit. “Dan zit je helemaal ‘vast’. Bovendien denk ik niet dat omnichannel werkt voor de branche waar ik in zit. Ik weet dat omnichannel helemaal hot is, maar ik denk dat veel webshops zich erin gaan verslikken. Het huren van een pand is namelijk ontzettend duur. Zelfs als de huurprijzen zouden halveren, zou ik er nog niet over twijfelen om een fysieke winkel te beginnen. Voor mijn klanten voegt het namelijk te weinig toe; het kost alleen maar extra tijd, geld en moeite om een opslagsysteem van dichtbij in de winkel te gaan bekijken. Het advies kan ik bovendien net zo goed via de telefoon geven. Vanuit Spanje.”

Iets voor jou?

Benieuwd wat Freek en zijn familie precies meemaken op hun rondreis?  Lees hier Freeks blog. Liever zelf ervaring opdoen in het combineren van webshop beheren en rondreizen?  Bekijk onze business partners die jou kunnen helpen met de logistiek, zodat je daar net als Freek niet meer naar om hoeft te kijken.