7 juli 2016

Verhoog je conversie dankzij je persoonlijke groei

Blogpost Martin van Kranenburg - Usability- & conversiespecialist en coach

kaartje schrijven Iedere online marketeer of conversiespecialist droomt van een website die optimaal inspeelt op de behoeftes van de bezoeker en daarmee hoge conversies realiseert. Toch gaat dit in de praktijk regelmatig mis. In dit artikel lees je hoe je persoonlijke ontwikkeling jouw conversie kan stimuleren.

De digitale basis: techniek en psychologie

Een optimaal converterende website moet van A tot Z kloppen. Hierbij is het belangrijk om vanuit verschillende invalshoeken naar je website te kijken en te zorgen dat deze op elk niveau in orde is. De conversiepiramide biedt een handige leidraad en bestaat zoals hieronder te zien uit vier lagen:

Zoals gebruikelijk bij een piramide begin je te werken vanuit de bodemlaag. Pas als deze op orde is, stroom je door naar de volgende stap. Onderstaand een korte toelichting op de lagen en de gewenste actie:

- Findability - zorg dat je website geoptimaliseerd is op zowel de belangrijkste zoektermen als long tail zoektermen. Vindbaarheid is het sleutelwoord.
- Usability - zorg dat je website qua techniek en gebruiksvriendelijkheid op orde is. Bedenk altijd hoe je het bezoekers zo gemakkelijk mogelijk kunt maken om de kerntaken uit te voeren. Het doel is zoveel mogelijk obstakels te elimineren.
- Persuasion - achterhaal of je bezoekers voornamelijk beslissingen nemen op basis van systeem 1 (onbewust) of systeem 2 (bewust). Stem de inhoud en tone of voice hier vervolgens op af om het gedrag te veranderen en/ of te versnellen. De zes principes van Cialdini spelen hier een interessante rol in.
- Profiling - zet contextmarketing in door dynamische content te tonen. Zo geef je bezoekers precies de informatie die bij hun profiel passen. Dynamisch maatwerk voor je diverse klantsegmenten heeft hier dus een belangrijke functie.

Wees dus kritisch en check of je website op alle vier de stappen optimaal scoort. Zo zorg je dat jouw website de bezoekers (op het juiste moment) van de juiste informatie voorziet en aan de hand neemt richting de uiteindelijke conversie.

Bedrijfsblindheid: sluipmoordenaar van creativiteit

Niet alleen de techniek en psychologie achter je website dient in orde te zijn. Ook op persoonlijk vlak moet je over de nodige kennis en vaardigheden beschikken. Om maar een cliché aan te halen: stilstand is achteruitgang. Iets dat zeker in de online wereld en op het gebied van conversieoptimalisatie speelt. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en voor je het weet is de concurrentie je weer een stap voor. Of nog erger: je voldoet niet meer aan de heuristieken en wordt door Google ‘gestraft’ met een lagere positie in de zoekresultaten. Denk bijvoorbeeld aan een slecht werkende (of zelfs ontbrekende) mobiele site en pagina’s die pover scoren qua usability.

Het zijn zaken waar Google steeds meer belang aan hecht en consequenties aan verbindt indien je er niet aan voldoet. Om nog maar te zwijgen over de stromen bezoekers die je website conversieloos verlaten. Bijblijven, of liever nog vooruitlopen, is dus de uitdaging. Als online marketingspecialist ben je hier waarschijnlijk bewust van. Toch kan het knap lastig zijn om ideeën te bedenken om bezoekers beter te laten converteren. Want ook al leest nog zoveel artikelen, de ideeën blijven uit en ook de brainstormsessies met collega’s leveren weinig op. Als je jezelf hierin herkent ben je waarschijnlijk bedrijfsblind. Oftewel: je zit zo diep in je eigen bedrijfsvoering dat je een tunnelvisie hebt ontwikkeld. Balen, want dit verkleint de kans op creatieve en unieke ideeën.

Efficiënter leren met het 70-20-10 framework

Een model dat je helpt om jezelf en/of jouw medewerkers te blijven ontwikkelen is het 70-20-10-model. Dit model van Charles Jennings geeft organisaties een kader om het leren binnen een bedrijf te organiseren. Centraal binnen de 70-20-10-werkwijze staat informeel leren door te doen. Door de fouten die je hierbij maakt, kom je weer tot nieuwe inzichten. Volgens Jennings geldt, in grote lijnen, de volgende verhouding qua leervermogen:

- 70 procent van de zaken die je leert komen voort uit je opgebouwde ervaring en dagelijkse werkzaamheden.
- 20 procent van het leereffect komt door leren van anderen, door bijvoorbeeld coaching, feedback en samenwerking met collega’s.
- 10 procent van je kennis ontstaat door te leren via een gestructureerd cursus-/ opleidingsprogramma. Hierbij gaat het om formeel leren via opleidingen, cursussen, workshops en events.

Het 70-20-10 framework van Charles Jenning, Bron: Charles-jennings.blogspot.nl.

Volgens Jennings heeft informeel leren een veel grotere impact en rendement dan het traditionele vormen van leren. Dit wil niet zeggen dat deze niet belangrijk zijn, ze fungeren namelijk als katalysator voor de andere onderdelen. Wel betekent het dat het effect van informeel leren door te doen aanzienlijk groter is. Denk dus niet dat je enkel kunt leren door een opleiding of cursus te volgen. Kijk juist ook eens in je eigen werkomgeving hoe je jouw persoonlijke ontwikkeling kunt versnellen.

Talent Circle

Als je een stap verder wilt gaan zijn er tegenwoordig ook Talent Circles. Deze leervorm draait om leren door te doen. Hierbij werk je samen met getalenteerde professionals uit andere branches aan een persoonlijke businesscase. Zo ontwikkel je onder leiding van een coach een andere kijk op je vakgebied en reken je af met bedrijfsblindheid.  Een Talent Circle is dus interessant als je zoekende bent naar een manier om de conversieoptimalisatie van je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Conclusie

Als je één ding uit dit artikel moet onthouden, dan is het dat conversieoptimalisatie voor websites samengaat met je persoonlijke ontwikkeling en de manier waarop je leert. Zorg op digitaal vlak dus dat je website is geoptimaliseerd volgens de conversiepiramide. Kijk hier ook welke beïnvloedingsprincipes van Cialdini kunnen helpen om uw conversie naar een hoger niveau te tillen. Breng daarnaast voor jezelf in kaart hoe je een optimaal leereffect bereikt en houd het 70-20-10-model hierbij in het achterhoofd. Zo til je jouw conversiepercentage samen met je persoonlijke skills naar de next level en word je nog beter in je vak.

Martin van Kranenburg is usability- & conversiespecialist en coach.

Bron: Twinkle Magazine