5 juli 2016

“War of the Wallets” drijfveer voor innovatie

Blogpost Paul Alfing, Senior adviseur Betalingsverkeer

Paul Alfing

Goed nieuws voor retailers en consumenten: het initiatief wetsvoorstel-Van Vliet is van de baan! Het voorstel hield een verbod in op “surcharging”, wat kortweg betekent dat het voor retailers niet meer toegestaan zou zijn om de consument kosten in rekening te brengen voor het gebruik van een bepaald betaalmiddel. De kosten van dure betaalmiddelen, zoals bepaalde typen creditcards, zouden in het voorstel worden verrekend in de prijs van producten en diensten. Maar dat is bezwaarlijk voor alle consumenten die het dure middel helemaal niet willen gebruiken.

Ondanks de mogelijke impact (hogere kosten – zowel on- als offline – voor retailers en consumenten) leek er in Nederland weinig aandacht te zijn voor het wetsvoorstel. Toch biedt de verwerping ruimte voor interessante ontwikkelingen in het betaallandschap. Naast het vertrouwde iDEAL en PIN zouden andere betaalmiddelen namelijk weleens aan populariteit kunnen winnen. Zo kan de opkomst van wallets op je smartphone een impuls geven aan het gebruik van de creditcard. Maar ook de debitcard zal met een wallet als PayPal nog onmisbaar zijn. 

En wat te verwachten van een ontwikkeling als Apple Pay?

Over de komst van het betaalmiddel Apple Pay naar Nederland wordt al lang gespeculeerd. Na de aankondiging van de uitrol in Frankrijk en Zwitserland, ligt de verdere verspreiding in Europa – en dus in ons land – natuurlijk binnen handbereik. Met het besturingssystem macOS Sierra, kunnen gebruikers van de Safari-browser straks via Apple Pay online betalingen bevestigen met hun vingerafdruk. En welk betaalmiddel is gekoppeld aan het account? Juist, de creditcard.

Maar als het betalen vereenvoudigd wordt met een vingerafdruk, zullen consumenten minder kritisch staan tegenover welk middel gekozen wordt. Sterker nog, omdat betalen zo eenvoudig is, zullen consumenten (haast) niet doorhebben met welke organisatie ze eigenlijk te maken hebben. Gemak dient immers de mens. De retailer gelukkig ook, want dit gemak zal een impuls geven aan de conversie. Dit roept direct de vraag op of de fameuze "War of the Wallets" zal uitbreken: welke wallet wint de populariteitswedstrijd bij consumenten? De betaalsystemen die extra services bieden, on- en offline met elkaar verbinden en voor gemak zorgen (ook over de grens) natuurlijk! 

Balans tussen extra services en kosten

Het is daarom goed dat de kosten voor betaalsystemen vooralsnog doorberekend mogen worden aan de klant. Immers, extra services zijn fijn, maar alleen de zon gaat voor niets op. Het is juist deze competitie – de juiste balans vinden tussen extra services en kosten – die bepalend zal zijn voor het verloop van de War of the Wallet. Het beslissende wapen zal innovatie zijn, en deze mag niet onklaar gemaakt worden door regulering zoals voorgesteld door Van Vliet.

Meer weten over Betalingsverkeer?

Kijk op de pagina Betalingsverkeer of neem contact op met onze beleidsadviseur Betalingsverkeer Paul Alfing: