1 juli 2016

Uitgesproken: De krassende stoel en het vertrouwen van de consument

Ank van Heeringen bespreekt geschillen tussen webwinkels en consumenten

Plastic stoelen die om een houten tafel heen staan

De consument

Ik heb nieuwe stoelen gekocht. Er zitten dopjes onder de stoelpoten, maar alsnog maken de stoelen krasjes op mijn houten vloer. Ik ben er niet voor gewaarschuwd of over geïnformeerd dat dit zou kunnen gebeuren, dus vertrouwde ik erop dat de stoelen geen krasjes veroorzaken. Dit hebben ze wel gedaan en dus wil ik een vergoeding voor het opknappen van mijn vloer.

De ondernemer

Vervelend dat dit is gebeurd. Helaas kunnen wij hier weinig aan doen: de consument moet hiervoor bij de producent van de stoelen zijn. Tenzij de commissie anders beslist. De consument mag de stoelen wel retourneren en nieuwe stoelen bij ons uit komen kiezen. Een andere optie is om de stoelen te houden en te voorzien van goede doppen, om beschadiging in te toekomst tegen te gaan.

De deskundige

De commissie vraagt om een deskundigenrapport. Ik heb de vloer bekeken. De vloer is inderdaad door de stoelpoten beschadigd. Hierdoor zal de vloer in het geheel geschuurd moeten worden en daarna ook opnieuw behandeld. De kosten die de consument voor het schuren en behandelen heeft opgegeven zijn reëel.

De commissie

Wij nemen de bevindingen over van de deskundige. De gebrekkigheid komt niet door een onverwacht veiligheidsrisico, waardoor de verkoper zich niet kan onttrekken aan de aansprakelijkheid. De verkoper ontkent bovendien niet dat de stoelen bij normaal gebruik beschadigingen hebben veroorzaakt die niet verwacht hoefden te worden. Hierdoor is de klacht terecht en de eis dus gegrond: de verkoper moet de kosten van het schuren en behandelen van de vloer betalen.

Mijn oordeel

Volgens de commissie had de verkoper de consument dus moeten wijzen op het gebruik van de stoelen op een houten vloer. Maar in hoeverre is er ook gekeken naar de onderzoeksplicht van de consument? Blijkbaar zijn geen mededelingen van de verkoper en doppen onder poten genoeg.
De bijzondere product aansprakelijkheid waar de verkoper zich op beroept – met de verwijzing naar de producent -  geldt voor producten die gebrekkig zijn als ze niet de veiligheid bieden die daarvan mag worden verwacht. Bij non-conformiteit kan de consument zich tot de verkoper wenden. Als de klacht terecht is dan kan de verkoper zijn aansprakelijkheid hiervoor niet afwijzen.

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillen zoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Account kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases