24 juni 2016

6 tips om je cashflow te verbeteren

Blogpost Buckaroo - Business Partner

groene pijlen in stjigende lijn

Lange betalingstermijnen en bewust laat betalen zorgen voor een rem op de groei van je bedrijf. Een betere cashflow is voor elk bedrijf van groot belang. Met de volgende 6 tips kun je een verbeterde cashflow realiseren.

Uit het European Payment Report (EPR), onlangs gepubliceerd door Intrum Justitia, blijkt dat in 2015 gemiddeld 2,6% van de Nederlandse facturen niet wordt betaald. Een kwart van de bedrijven geeft zelfs aan de betalingsmoraal als bedreiging te zien voor het voortbestaan van het bedrijf. Onderstaande tips helpen om jouw vorderingen sneller en efficiënter te innen. 

1. Start met automatiseren 

Maak het jouw klant zo eenvoudig mogelijk om openstaande facturen te betalen. Uit het EPR blijkt dat ruim zes van de tien bedrijven te late betalingen wijdt aan een slechte administratie. Om betalingen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen is de eerste stap een automatiseringsslag. Denk hierbij aan een schaalbare oplossing die ervoor zorgt dat het gehele creditmanagementproces uit handen wordt genomen. 

2. Spreek gericht je klanten aan 

Wanneer jouw bedrijf verschillende klantgroepen bedient is het waarschijnlijk dat deze een verschillend betaalgedrag hebben. Uiteraard wil je hierop in kunnen spelen. Ben je internationaal actief? Houd dan rekening met een systeem dat verschillende talen ondersteunt. Kortom, zorg voor volledige flexibiliteit. Zorg met de inrichting per klantgroep voor een adequate creditmanagement die resulteert in snellere betalingen, minder openstaande vorderingen en een gezondere cashflow. 

3. Betalen, factureren, herinneren én incasseren binnen één systeem

Het is van belang dat jouw klanten in zo min mogelijk stappen de factuur betalen. Buckaroo’s creditmanagement (BCM) stelt je in staat om facturatie, betalingen en automatische opvolging te combineren. Uniek is dat herinneringen worden voorzien van een geïntegreerde betaalknop waarmee je klanten het openstaande bedrag direct kunnen voldoen. 

4. Real-time inzicht 

Voor de cashflow van jouw bedrijf is real-time inzicht in de debiteurenportefeuille van belang. Het creditmanagementsysteem dient uitgebreide rapportages te verzorgen, waarbij op factuur- maar ook op debiteurniveau inzicht wordt gegeven in de laatste stand van zaken. Zoekfuncties zorgen ervoor dat alle gegevens snel en eenvoudig beschikbaar zijn. 

5. Betaalregelingen inrichten en administreren

Indien jouw klant niet direct aan zijn betalingsverplichting voldoet, kan het noodzakelijk zijn om een betaalregeling af te spreken. Deze regeling wil je natuurlijk in jouw systeem vastleggen. Vervolgens dient de regeling opgevolgd te worden. Wanneer de betalingsregeling niet wordt nagekomen moet de klant herinnerd worden aan de afspraak en de betalingsverplichting. Daarnaast moet de klant zo goed mogelijk gefaciliteerd worden in het daadwerkelijk doen van de betaling. 

6. Automatische koppeling met een incassobureau

Als een factuur uiteindelijk niet is voldaan, kun je overwegen een incassobureau in te schakelen. Let bij je keuze op een creditmanagementsysteem dat een automatische koppeling heeft met een incassobureau. Dit scheelt je veel tijd en werk!

Bovenstaande tips dragen bij aan een verbeterde cashflow. Heb jij ook een uitdaging in jouw cashflow en zou je hier graag met iemand over praten? Business partner Buckaroo geeft je graag advies. Neemt contact op via of telefonisch via 030-7115010.  

Auteur: Priscilla-Fleur Hellemons, Marketingcommunicatie medewerker bij Buckaroo Online Payment Services

Thuiswinkel.org business partner

Buckaroo

Zonnebaan 91 
3542 EA UTRECHT

www.buckaroo.nl