25 mei 2016

Het veroveren van de Duitse markt: wat zijn de kansen en valkuilen?

Blogpost Dexport - Business Partner

Webinar 2 Go German Is jouw webshop succesvol in Nederland en wil je met je webshop de stap naar de Duitse markt wagen? Of timmer je al aardig aan de Duitse webshop-weg? In beide gevallen is het goed om stil te staan bij de kansen en valkuilen die je tegenkomt bij het veroveren van de Duitse markt. Met een Duitse webshop bereik je één van de grootste afzetmarkten van Europa, een e-commercemarkt die bovendien boven verwachting groeit. Maar succes op de Nederlandse markt is geen garantie voor succes in Duitsland. Wat dan wel? Dat vertelt Dexport, specialist op het gebied van Duitse marketing.

Win het vertrouwen van de Duitse consument

Ruim de helft van de Duitse online shoppers koopt wel eens iets bij een buitenlandse webshop. Toch geven Duitse consumenten vaak de voorkeur aan een Duitse aanbieder. Hoge verzendkosten, onduidelijkheid over eventuele douanekosten en twijfels over juridische zaken als garantie en herroepingsrecht kunnen reden zijn om geen aankoop bij een buitenlandse webshop te doen. Als Nederlandse ondernemer moet je daarom eerst het vertrouwen van de Duitse consument winnen. Een veilige betaalomgeving, gratis retour, maar ook een Duitse look en feel van je webshop kunnen de Duitse consument over de streep trekken.

Winterjacke mit Kragen, echt Bunt?

Over je webshop gesproken: hierbij is het van essentieel belang dat jouw Duitse website geheel foutloos opgeleverd is. Niet enkel de productbeschrijvingen, maar ook zinnen en woorden in het bestelproces, de winkelwagen en menu-items dienen naar correct Duits te zijn vertaald. Zo klinkt ‘Winterjacke mit Kragen, echt Bunt’ een Nederlander goed in de oren: een leuke winterjas met bontkraag. In het Duits betekent dit echter bont van kleur en had de vertaling ‘Pelz’ moeten zijn. Daarnaast moet bij de vertaling van een website rekening worden gehouden met juridische valkuilen en belangrijke zoekwoorden.

Meeliften met de enorme groei van Amazon.de

Naast deze valkuilen biedt de Duitse markt jou gelukkig vooral ook veel kansen. Zo kun je meeliften met de enorme groei van Amazon, de absolute marktleider in Duitsland wat betreft online verkoop. 20% van de Duitse e-commerce loopt via Amazon en het bedrijf groeit harder dan de concurrentie. Als Duitse e-shoppers op zoek zijn naar een product gebruikt 50% Amazon om het gewenste product te vinden. Door je producten te verkopen op dit populaire verkoopplatform kun je dus extra groei realiseren in Duitsland.

Optimaliseer je marketingstrategie

Voor een succesvolle verovering van de Duitse markt is het tot slot noodzakelijk je Duitse marketingstrategie te optimaliseren en te kiezen voor de juiste marketingmix. Een integrale online marketingmix van zoekmachinemarketing, websiteoptimalisatie, display advertisement, Duitse vergelijkingssites, marktplaatsen, affiliate marketing, PR en social media zijn bij uitstek geschikt om je merk bekend te maken op de Duitse markt en een relatie op te bouwen met je doelgroep. De uitdaging is om alle kanalen goed op elkaar af te stemmen zodat ze elkaar versterken en je alle kansen benut op de Duitse markt.

Verover jij de Duitse markt?

Heb je dit alles in orde, dan staat niets je meer in de weg voor een succesvolle start op de Duitse markt. Na een geslaagde start kun je op basis van internetstatistieken, verkoopresultaten en je marktgevoel de marketingmix uitbouwen. Wil je meer tips over de Duitse markt? 9 juni vertelt Andreas Giese, CEO van Dexport, tijdens de Thuiswinkel Webinar “Go German! Cross Border verkopen doe je zo..” hoe jij de Duitse markt verovert. Hij geeft praktische tips over de juiste marketingmix, hoe je mee kunt liften op de enorme groei van Amazon.de en hoe je de grootste obstakels kunt overbruggen. Benieuwd? Meld je gratis aan voor de Thuiswinkel Webinar!

Auteur: Aniek Rooderkerken, Content Marketeer Dexport

Thuiswinkel.org business partner

DexportAniek Rooderkerken

Groeneweg 21
3981 CK Bunnik

wwww.dexport.nl