10 mei 2016

Haal het beste uit je mobiele marketing

6 tips om te winnen in de mobiele revolutie

vrouw met telefoon Het gebruik van de smartphone is in Nederland met meer dan 80% gegroeid in de afgelopen acht jaar. Hiermee is deze het snelst groeiende digitale apparaat tot nu toe, met een groei die tien maal groter is dan de PC destijds. De mobiele telefoon heeft daarmee een enorm effect op hoe mensen met elkaar communiceren en hoe we winkelen. We gebruiken onze telefoon gedurende de hele dag om informatie op te zoeken en ons bij te staan met allerlei zaken, waaronder winkelen. Zo zijn zoekopdrachten gerelateerd aan e-commerce op mobiele apparaten met 722% toegenomen in de afgelopen vier jaar.
grafiek aantal mobiele zoekopdrachten gerelateerd aan e-commerce
Als organisatie is dit een uitgesproken kans om hier op in te springen, maar de vraag is natuurlijk wat de beste manier is om dit te doen. Om hier zicht op te geven hebben we zes strategieën uiteengezet om het beste uit je mobiele marketing te halen:

1. Pas je volledige marketingstrategie toe op de behoefte van je klant - Om succesvol te zijn in de ontwikkeling van de juiste strategie is het belangrijk om alle marketingpilaren onder de loep te nemen. Hiermee worden al je marketinguitingen, advertenties en de manieren waarop je je succes meet bedoeld. Uiteindelijk wil je op de juiste momenten de klant kunnen bedienen met de juiste boodschap.
illustratie zoekproces op mobiel
2. Creëer een heldere roadmap en start vandaag nog - Het kost veel tijd om een goede strategie uiteen te zetten, uit te voeren en te implementeren. Gebruik daarom een maturity-model zoals hieronder om het juiste startpunt van je organisatie te definiëren.
Voorbeeld maturity-model
3. Breng het gedrag en motivatie van je klant in kaart - Kijk objectief naar het gebruik van verschillende apparaten door je consument. Dit kan helpen om een helder beeld te krijgen waar de consument zich eigenlijk bevindt en waar hij de verschillende interacties uitvoert. Gebruik bijvoorbeeld de gratis Google Analytics-tool om sessies, tijd op site, tijd op pagina, transacties en de waarde van de interacties in kaart te brengen.
cross device
4. Maak gebruik van een cross-device last click-model - Het veranderende consumentengedrag zorgt er ook voor dat je op een andere manier naar data moet kijken. Om een helder beeld te krijgen kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld AdWords “All conversions”. Hiermee kun je meten op welk apparaat de laatste click heeft plaatsgevonden en welke apparaten er cross-device gebruikt zijn. 

5. Overweeg omnichannel conversies - Wanneer je naast een website ook een winkel hebt, kun je het omnichannel effect meten door de volgende formule te gebruiken. Formule: conversies + cross-device conversies + winkelconversies + call-conversies =  multi-device en multi-channel conversieratio (CvR)

6. Test continu - A/B-testen moeten een prioriteit zijn zodat continu de effectiviteit van de advertentieboodschap en locatie kan worden vastgesteld. In AdWords is hier een feature “Drafts en Experimenten” voor gelanceerd. Hiermee kun je een campagne segmenteren om de impact van je creative en je targeting te meten, alsmede de algehele invloed meten van het toevoegen van een mobiele campagne. 
circle scale-test-learn

Conclusie

De explosieve groei van mobiel brengt veel kansen met zich mee. De consument zit niet meer stil tijdens zijn digitale acties. Als bedrijf is het daarom erg belangrijk hier op in te spelen en een heldere mobiele strategie uit te stippelen. Een mobiel plan kost veel tijd om uit te voeren dus maak je keuzes aan de hand van onderzoek. Achterhaal waar een consument zich begeeft, test welke uitingen goede resultaten geven en bepaal hoe je de waarde van mobiel in kaart gaat brengen. Met de bovenstaande tips heb je een goede opzet om voor jouw onderneming het beste uit mobiel te halen!
 

Auteurs: Clemmentijn Treinen, Industry Head Online Pure Players, Google

Olivia Harvey, Mobile Marketing Specialist, Google

Thuiswinkel.org business partner
Google Netherlands B.V.
Claude Debussylaan 34
1082 MD, Amsterdam


www.google.nl