9 mei 2016

De toekomst van e-commerceverpakkingen

Blogpost Bunzl Verpakkingen Arnhem - Business Partner

Foodmailer

Dat Nederlanders steeds vaker de weg naar de online winkel weten te vinden, is geen nieuws meer. Dat bewijzen de cijfers van het laatste kwartaal van 2015 ook weer. De online bestedingen stegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor met 14 procent naar 4,71 miljard euro. In heel 2016 gaat er naar verwachting zelfs zo’n 18 miljard euro om in de e-commerce.

Niet verrassend dus dat Empack Utrecht dit jaar voor een belangrijk deel in het teken van de e-commercebranche stond. Wèl verrassend waren de trends en ontwikkelingen die er voorbij kwamen. Annelies Clements en Philippine van der Putten van Bunzl lieten in een seminar in het VerpakkingsProfs-theater een aantal inspirerende voorbeelden van e-commerceverpakkingen de revue passeren.

1.    Voedingsmiddelen

Het snelst groeiende marktsegment in de e-commerce is die van de voedingsmiddelen en aanverwante producten. Drie kwart van de Nederlanders bestelt al regelmatig non-foodproducten online, zoals kleding, films en muziek, speelgoed en tickets. Het percentage Nederlanders dat nu ook foodproducten zoals boodschappen, maaltijdboxen en delicatessen online bestelt neemt zichtbaar toe. Het aantal online aankopen steeg in het laatste kwartaal van 2015 met 54 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Het verzenden van voedingsmiddelen brengt echter de nodige uitdagingen met zich mee. Met name MKB-bedrijven zoals versspecialisten, delicatessenwinkels, slagers en viswinkels beschikken doorgaans niet over eigen middelen voor gekoeld transport. Zij lopen het risico dat verswaren niet in optimale staat afgeleverd worden.

De Foodmailer is speciaal ontwikkeld voor retailers die hun verse producten ook via webshops aan willen bieden. De verzendverpakking wordt gecombineerd met papieren icepacks. Met de bijbehorende app kunnen retailers en etailers precies berekenen hoeveel icepacks nodig zijn bij een bepaalde producthoeveelheid, buitentemperatuur, levertijd en gewenste aflevertemperatuur. De Foodmailer kan na gebruik in zijn geheel bij het oud-papier, waardoor de ontvanger niet met restafval blijft zitten of de verpakking hoeft te retourneren of reinigen.

2.    Duurzaamheid

Duurzaamheid blijft aan belang winnen in de verpakkingswereld, en er worden dan ook steeds meer innovatieve oplossingen ontwikkeld. Op Empack vertelden Annelies en Philippine onder meer over Amazon, dat onder andere de uglies verpakt in een box-on-demand. Deze maatverpakkingen maken niet alleen een einde aan de ergernis van ‘verpakte lucht’, maar bereiden ons ook voor op een toekomst waarin de verzendkosten mogelijk worden vastgesteld op basis van Dimensional Weighting Price. Sinds 2015 wordt deze methode al toegepast in de VS. Dan verpak je dus niet alleen groener, maar ook betaalbaarder.

3.    Personificatie

Een etiket met Near Field Communication (NFC) bevat een chip (SmartiX) die directe en gepersonaliseerde communicatie met de consument mogelijk maakt via een mobiele app. Na het scannen van het etiket krijgt de klant bijvoorbeeld de mogelijkheid om te betalen, een retourzending te melden of een review te plaatsen. Voor de retailer ontstaat zo een extra ‘customer touchpoint’ met persoonlijke up- en cross-sellmogelijkheden.

4.    Intelligentie

Een NFC-etiket is overigens een typisch voorbeeld van wat we ‘intelligente verpakkingen’ noemen. Rémy Martin heeft een NFC-chip in de dop van haar fles geïntegreerd, waardoor ontvangers met een app informatie kunnen aflezen over de fles, bijvoorbeeld of deze ongeopend is gebleven, of over de cognac zelf. Een andere voorbeeld van een intelligente verpakking is een verpakking met augmented reality.

5.    Beleving

Met behulp van de verpakking kun je beleving toevoegen aan het ontvangen van een aankoop. Uit onderzoek van Dotcom Distribution blijkt dat 90 procent van de ondervraagde consumenten een mooie verpakking bewaart of deze opnieuw gebruikt. 40 Procent maakt zelfs een foto van een unieke verpakking om deze bijvoorbeeld te delen op social media. Dat betekent: spontane reclame! Helemaal gratis is de reclame natuurlijk niet, maar het is de investering zeker waard.

6.    Functionaliteit

Hoe mooi en innovatief de verpakking ook is, functionaliteit blijft natuurlijk centraal staan. Een voorbeeld waarbij innovatie is ingezet om de functionaliteit te bevorderen is de Floflex Safe4Send-verpakking. De fixeerverpakking beschermt producten tegen onder meer transportschade, maar daarbij komt dat de verpakking geen omdoos nodig heeft. Er zijn zelfs modellen beschikbaar die door de brievenbus passen.

Meer weten?

Wil je meer weten over trends en innovaties in verpakken? Neem dan contact op met Annelies of Philippine via .

Auteur: Brigitte van den Boogaard - Bunzl Retail & Industry

Thuiswinkel.org business partner
Bunzl Retail & Industry
Delta 2
6825 MR, Arnhem


www.verzendverpakkingenshop.nl