13 april 2016

Gekocht in een stenen winkel of online?

Ank van Heeringen bespreekt geschillen tussen webwinkels en consumenten

Ank van Heeringen foto "Een week nadat ik een horloge in de winkel heb opgehaald, is het defect. Ik wil hem omruilen voor een goed werkend horloge. De ondernemer wil hier niet aan meewerken. Ik heb het horloge op afstand gekocht en ga dit voorleggen aan de geschillencommissie."

De ondernemer

Ten eerste is hier geen sprake van verkoop op afstand. De consument kocht het horloge in de winkel en niet op afstand. Daarnaast wenst de consument omruiling tegen een ander, duurder, model. Dat gaan wij niet doen.

De commissie

De eerste vraag is of hier wel sprake is van verkoop op afstand. De definitie zoals deze in de algemene voorwaarden, artikel 1 lid 10 is opgenomen, geeft de duidelijkheid. De consument blijft stellen dat er online is gekocht, maar kan dit niet voldoende onderbouwen. Ook op de zitting komt de consument alleen met het verhaal dat hij het horloge op de website heeft gezien en vervolgens heeft gebeld om af te spreken dat hij het zou komen ophalen én betalen. Op de factuur staat dat het een winkelverkoop betreft. De factuur staat ook niet op naam van de consument. Wij komen tot het standpunt dat er niet online is gekocht.

Mijn oordeel

Er zijn juridische verschillen tussen de aankoop die gedaan wordt in de fysieke winkel of op afstand. Zo is de aankoop in de stenen winkel een feit, en ruilen een service. Terwijl bij het kopen op afstand in het algemeen het herroepingsrecht kan gelden. Daarentegen zijn er wettelijke regels die exact hetzelfde zijn voor beide manieren van aankoop, zoals alle wettelijke garantieregels. Een product dient gewoon die eigenschappen te bevatten die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waaraan de consument ook niet hoeft te twijfelen. Dan maakt het dus niet uit of je het in een stenen winkel koopt of vanuit je stoel. Wat wél uitmaakt is dat de Geschillencommissie Thuiswinkel niet over de aankoop in de stenen winkel gaat. En dus zul je als consument moeten kunnen aantonen hoe de overeenkomst tot stand is gekomen.

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillen zoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Account kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases