12 april 2016

Bereik je belangrijkste bezoeker door digitale toegankelijkheid

Logo drempelsvrij

Wist je dat de belangrijkste bezoeker van je website een paar flinke handicaps heeft? Hij is bijvoorbeeld blind en doof. Daardoor kan hij op de meeste websites moeilijk navigeren, en zal minder snel overgaan tot conversie. Grappig genoeg is hij wel een bekende van je. Zijn naam? Google!

Digitale toegankelijkheid gaat over hoe toegankelijk websites zijn voor iedereen, dus ook voor mensen met een functiebeperking zoals slecht zien of horen. Omdat ook wij toegankelijk willen zijn voor iedereen, is www.thuiswinkel.org gecertificeerd door Stichting Accessibility en voldoet de website aan de A richtlijnen van het Waarmerk drempelvrij.nl.

Nieuwe klanten door een toegankelijke website

Door digitaal toegankelijk te zijn, kun je veel nieuwe klanten ontvangen. Mensen met een (visuele) beperking zijn soms minder goed ter been, waardoor zelfstandig winkelen een probleem kan zijn. Daarom is online winkelen voor deze doelgroep dé uitkomst. Maar dan moeten ze natuurlijk wel goed op jouw website terechtkomen.

Een andere belangrijke doelgroep is ouderen. Bij ouderen komen slechthorendheid en slechtziendheid vaak voor. En wist je dat 40% van de online shoppers in 2015 Q4 ouder was dan 50 jaar? Hier liggen dus grote kansen.

En dan hebben we nog Google. Een site die niet goed toegankelijk is, wordt minder goed door Google gewaardeerd. Dat scheelt in de ranking en in de kwaliteit van de geïndexeerde informatie. Hoe beter Google begrijpt welke informatie jij op je pagina hebt staan, hoe beter Google deze kan tonen bij een zoekvraag.

Wees de wet van 2017 voor

Webtoegankelijkheid wordt steeds belangrijker. Stichting Accessibility tipt: per 31 december 2016 worden ondernemers, net als overheden, verplicht om hun diensten zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Dit geldt ook voor webshops! Je kunt dit maar beter alvast geregeld hebben.

Hoe werkt digitale toegankelijkheid in de praktijk?

Lees onze tips voor een toegankelijke webshop >

Stichting Accessibility

Stichting Accessibility is een onafhankelijk expertise- en onderzoeksinstituut dat werkt voor een drempelloze digitale wereld voor iedereen. De stichting is gecertificeerd om drempelvrij.nl en Webrichtlijnen toetsingen uit te voeren. Meer over de stichting op www.accessibility.nl.