11 april 2016

Van bouwmarkt naar kamerplanten-webwinkel

Lid aan het woord: 123kamerplanten

magazijn 123kamerplanten

Hij verkocht zijn eerste kamerplant online toen hij er eigenlijk nog niet klaar voor was. Hij heeft bijna evenveel stagiairs als vast personeel in dienst. Zijn focus ligt op het tevreden houden van zijn klanten en hij doorliep binnen een record van 15 dagen de hercertificering van Thuiswinkel.org. We spreken met Michiel Ingen Housz, eigenaar van 123kamerplanten.

Van bouwmarkt naar kamerplanten-webwinkel

Na enkele jaren als plantenleverancier bij een bouwmarkt gewerkt te hebben, werd meegedeeld dat planten niet de core business van het bedrijf was. Hij besloot te kijken hoe de online markt eruit zag en merkte dat er nog voldoende ruimte was voor een specialistische kamerplanten-webshop. Dus opende hij 123kamerplanten.com. “Ik wist niet goed wat ik ervan kon verwachten. Ik was bang het contact met de klant te verliezen en alleen maar achter mijn beeldscherm verstopt te zitten”, vertelt Michiel. Niets bleek minder waar.

De eerste order kwam toen ze er eigenlijk nog niet klaar voor waren. Gelukkig loste een telefoontje met de klant dit snel op. Het was een halfjaar zoeken en proberen en toen hadden ze hun draai gevonden. Michiel werkt inmiddels samen met 7 collega’s, waarvan 4 stagiairs, en verwacht binnen korte tijd hard te gaan groeien. Hij leidt zijn mensen graag intern op: “Ik heb liever mensen die niks van planten afweten. Dan kan ik ze de informatie leren die ik belangrijk vind en weet ik zeker dat ze eerlijk en open over de planten zullen communiceren. We nemen echt de tijd om collega’s in te werken.”

De online kamerplantenmarkt is duidelijk nog in opmars. Consumenten raken steeds meer gewend aan het online kopen van producten, maar planten zijn nog een ander verhaal. Een plant kan er anders uitzien dan ze hadden gedacht, of groter of kleiner zijn. Of ze zijn bang dat de plant beschadigd aankomt. En logistiek is ook een uitdaging: hoe verzend je een plant van 2 meter hoog en 50 centimeter breed? Nu gaat nog 90% van de bestellingen via vaste leveranciers, maar de grote orders doen ze zelf. Er zijn plannen om meer orders zelf uit te gaan rijden, zodat ze een nog betere tijdsindicatie en service ter plekke kunnen geven. 123kamerplanten doet er alles aan om onzekerheden van de koper weg te nemen.

Sluit redenen uit waarom mensen niet willen kopen

123kamerplanten is sinds 2014 lid bij Thuiswinkel.org. De overweging van Michiel was simpel: je moet alle redenen uitsluiten voor consumenten om niet te willen kopen. “Een keurmerk geeft veel consumenten net dat extra zetje om toch te bestellen. Thuiswinkel Waarborg staat voor veilig en betrouwbaar shoppen, en andere keurmerken zijn toch minder bekend”, verklaart Michiel. Een andere belangrijke reden was de gratis juridische hulp, waardoor je zeker weet dat je aan wet- en regelgeving voldoet.

De jaarlijkse hercertificering was voor Michiel dan ook geen enkel probleem. Zij deden in 15 dagen waar de gemiddelde webshop 6 weken voor nodig heeft. “Alles waar je tijdens de hercertificering niet aan voldoet, kan voor de klant een drempel zijn om niet te bestellen. Daarom wilden wij de hercertificering zo snel mogelijk halen en kreeg dat al mijn prioriteit. Ik zie het ook meer als een adviesrapport en checklist, dan als iets ingewikkelds”, zegt Michiel.

Wat gij niet wilt dat u geschiedt …

Op het moment van schrijven heeft de shop gemiddeld een 9.0 via Thuiswinkel Waarborg Reviews. Dat komt onder andere door de goede productomschrijvingen, maar ook door het uitgangspunt van Michiel en zijn collega’s: wat verwacht ik zelf als ik online koop? Hij vindt het heel storend als hij zelf een product online bestelt en de informatie op de website niet klopt met de werkelijkheid. Hij wil geen verrassingen achteraf. En natuurlijk moeten klachten direct opgepakt worden. Vanuit deze visie runt hij zijn eigen bedrijf. En dat uit zich vooral in duidelijkheid en transparantie. De online encyclopedie is uitgebreid en eerlijk. Is een plant moeilijk te onderhouden, dan staat dat op de website.

Voordelen Lidmaatschap

Ben jij nog geen lid van Thuiswinkel.org? Als lid profiteer je van vele voordelen:
  • Mogen voeren van het Thuiswinkel Waarborg
  • Mogen voeren van het Ecommerce Europe Trustmark
  • Behartiging van jouw belangen op landelijk en Europees niveau
  • Gratis marktonderzoeken, evenementen en juridisch advies
  • Ondersteund door de Consumentenbond
  • Gebruik maken van Thuiswinkel Waarborg Reviews
Word lid