1 april 2016

Ecommerce Europe presenteert plannen om online consumentenvertrouwen te stimuleren

Logo Ecommerce Europe Trustmark

Het gebrek aan consumentenvertrouwen in online transacties zorgt ervoor dat de Europese e-commercemarkt nog steeds niet optimaal groeit. Ecommerce Europe geeft dit vertrouwen een boost door een Europees keurmerk te verstrekken aan webwinkels die zijn aangesloten bij haar leden. Dit Europese webwinkelkeurmerk is gratis beschikbaar voor leden van Thuiswinkel.org. Om de e-commercegroei te stimuleren, roept Ecommerce Europe beleidsmakers in Europa op om meer balans aan te brengen in de contractuele en consumenten-beleidsmaatregelen.

De e-commercesector blijft explosief groeien en we kunnen zelfs stellen dat bijna alle groei binnen retail online plaatsvindt. Toch wordt de volledige potentie van de Europese e-commercemarkt nog niet benut. Op dit moment winkelt 65% van de Europese internetgebruikers online, maar slechts 16% van het mkb is online aanwezig. Daarnaast verkoopt slechts de helft van deze groep (7,5%) producten en/of diensten via internet in andere landen, terwijl maar 16% van de consumenten online in een ander EU-land shoppen.

Voor bijna de helft van de bedrijven die cross-border verkopen (46%), vormen wet en regelgeving de moeilijkste uitdagingen. Er zijn binnen de EU nu 28 verschillende wetgevingen van toepassing voor consumenten, en het blijkt dat het contractenrecht problemen oplevert oor online verkopers. Bovendien komen deze verschillen het consumentenvertrouwen in online cross-border kopen ook niet ten goede. In haar pas geüpdatete Consumer Policies Position Paper geeft Ecommerce Europe een aantal aanbevelingen om dit allemaal beter in balans te brengen.

Meer bescherming en duidelijkheid voor consumenten
“In de snelgroeiende e-commercemarkt is het belangrijker dan ooit dat online verkopers duidelijk zijn over hun verplichtingen richting de consument”, aldus Marlene ten Ham, Secretaris-Generaal van Ecommerce Europe. “Het Ecommerce Europe Trustmark en de bijbehorende website nemen veel kopzorgen weg dankzij een volledig overzicht van de rechten van consumenten en de verplichtingen waaraan webshops moeten voldoen. Dit is van essentieel belang voor het vergroten van het vertrouwen in cross-border e-commerce.”

Door op het Trustmark-logo van een webshop te klikken, komt de consument bij de Gedragscode van het waarborg. Hierin staat onder andere dat bedrijven verplicht zijn om eerlijke en duidelijke contractvoorwaarden te hanteren en dat ze transparant over het aanbod en de prijzen moeten zijn voordat de consument het bestelproces ingaat.

Ecommerce Europe Trustmark
Het Ecommerce Europe Trustmark is beschikbaar voor bedrijven die actief zijn in de online en cross-border verkoop van producten en/of diensten én die aangesloten zijn bij een nationale e-commercevereniging, zoals Thuiswinkel.org. Dit Europese keurmerk voor webwinkels is onder meer uniek omdat het wordt ondersteund door non-profitverenigingen die nauw samenwerken met consumentengroepen uit heel Europa. Daarnaast biedt het een gespecialiseerde klachtenafhandeling voor Europese consumenten. Het Trustmark is in september 2015 gelanceerd en is inmiddels als in 11 landen van de EU uitgerold. Voor dit jaar staat er een uitbreiding naar nog meer landen gepland. Ga naar http://www.ecommercetrustmark.eu/ voor meer informatie over het Ecommerce Europe Trustmark.

Leden van Thuiswinkel.org kunnen het Ecommerce Europe Trustmark gratis downloaden via Mijn Account.