23 maart 2016

Uitgesproken: Stenen van B-kwaliteit

Ank van Heeringen bespreekt geschillen tussen webwinkels en consumenten

Ank van Heeringen profielfoto De consument heeft straatklinkers gekocht voor bijna € 2000,-. De klinkers komen qua uiterlijk niet overeen met de afbeeldingen op de website van de verkoper. De geleverde stenen wijken af qua kleur en maatvoering. Het lijken wel de stenen die ergens anders op de site voor een lager bedrag worden aangeboden. De consument moet doorgaan met de verbouwing, dus heeft hij ergens anders wel geschikte stenen besteld. Nu wil hij zijn geld terug en de klinkers moeten terug naar de verkoper.

De ondernemer

Het gaat om stenen van de zogeheten B-kwaliteit. Daar kunnen verschillen in zitten qua kleur en kleine afwijkingen qua maten. Wat de consument besteld heeft, heeft hij ook ontvangen. De consument mag de stenen komen omruilen. Als hij ze wil terugsturen dan zijn de verzendkosten voor zijn rekening. Dit is conform de algemene voorwaarden.

De deskundige

De commissie vraagt om een deskundigenrapport. Hij heeft de stenen bekeken. Het gaat om betonnen klinkerkeien. Op de foto op de website zijn deze stenen afgebeeld als dikformaat klinkers. De foto geeft een onjuiste weergave aan van de verhouding tussen lengte, breedte en dikte.

De commissie

De commissie neemt de bevindingen over van de deskundige. De ondernemer heeft niet geleverd wat was overeengekomen en is dus tekortgeschoten in de nakoming van de overeenkomst. De consument krijgt gelijk. De verkoper moet het geld terugbetalen, vermeerderd met de kosten van de heenzending en dient de stenen te laten ophalen.

Mijn oordeel

Omdat er geen sprake is van herroeping maar van ontbinding van de overeenkomst zijn de kosten voor de verkoper. Had de verkoper geen recht om de stenen te vervangen in plaats van ontbinding? Jawel, echter was de ondernemer daar eerder niet op ingegaan. Vandaar de ontbinding van de overeenkomst. Belangrijk is ook om te weten dat het aanbod altijd een volledige en nauwkeurige omschrijving van de aangeboden producten en/of diensten moet bevatten. En dat de beschrijving voldoende gedetailleerd is zodat de consument een goede beoordeling van het aanbod kan maken. Ook afbeeldingen moeten een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten en/of diensten zijn. Alleen voor zogenaamde kennelijke vergissingen en kennelijke fouten ligt dit anders.

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillen zoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Account kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases