17 maart 2016

Beschikbaarheid betaalmogelijkheden in Nederland hoog

toetsenbord met pay

In 2015 hebben Nederlanders voor €16,07 miljard online gekocht, blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor. Een groot gedeelte daarvan is betaald via internet, mobiel of iDEAL. Online betalen blijkt in Nederland betrouwbaar. De hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de betaaldiensten komen onder andere door een betere samenwerking in de betaalketen.

Storingen in de diverse en complexe betaalketens zijn nooit helemaal uit te sluiten. Dat de beschikbaarheid desondanks hoog ligt, is te danken aan de voortdurende samenwerking tussen de verschillende partijen. Zo is er regelmatig overleg waarin zorgen en best practices worden gedeeld. Thuiswinkel.org neemt actief deel aan deze overleggen. Daarnaast is er een scherp toezicht en betere voorlichting.

Uit regelmatig onderzoek door De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland blijkt dat deze inspanningen hun vruchten afwerpen. Door de steeds verdergaande ontwikkeling van de maatschappij naar een 24-uurs-economie worden echter ook aan de betaalketens steeds hogere eisen gesteld. De partijen in de betaalketen werken nauw samen om transacties snel en veilig te laten verlopen.

Lees meer over betalingsverkeer, onze standpunten en onze lobbyresultaten.