14 maart 2016

Thuiswinkel Webinar: Datalek.. Hoe voorkom je hoge boetes?

Banner thuiswinkel webinar datalekken

Waarschijnlijk heb je er al iets over gehoord: door nieuwe wetgeving kun je een boete van €500.000,- opgelegd krijgen voor het niet melden van een datalek. Maar wat is een datalek precies? En hoe voorkom je dat je dit soort boetes opgelegd krijgt? Dat vertellen Elaine Oldhoff (Thuiswinkel.org) en Peter Kager (ICTRecht) je tijdens de eerste Thuiswinkel Webinar “Datalek.. Hoe voorkom je hoge boetes?”.

Je denkt misschien dat data en veiligheid saai en onbelangrijk zijn voor het runnen van een webwinkel. Think again! Een datalek is namelijk nooit 100% te voorkomen en je bent verplicht om een datalek te melden. Lekt er data en houd jij je niet aan de nieuwe Meldplicht Datalekken? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot € 820.000 of 10% van de jaaromzet – pér overtreding.

Datalek kan van alles zijn

Een datalek kan van alles zijn. Peter Kager licht toe: “Zowel grootschalige inbraak als alles kwijtraken, diefstal of onbevoegd gebruik van persoonsgegevens wordt gezien als een datalek. Maar ook verlies van een USB-stick in de trein of het sturen van een mailing met adressen in het CC-veld (in plaats van het BCC-veld) valt juridisch gezien onder de term datalek.”

Datalek melden: moeten mijn klanten ook weten van het datalek?

Kortom: een datalek kan zomaar ontstaan. Maar moet je zodra iemand vijf minuten zijn USB-stick kwijt is meteen al het datalek melden bij de toezichthouder? En wanneer moet je de eigenaren van de data inlichten? De bottom-line hierbij is dat als het datalek ernstige gevolgen heeft, je het bijna altijd moet melden. Zowel aan de toezichthouder als de betrokkenen.

Voorkom hoge boetes, meld je aan voor de Thuiswinkel Webinar!

Wil je precies weten wanneer je een datalek moet melden, aan wie je het allemaal moet melden en hoe je dat überhaupt moet doen? Meld je dan gratis aan voor de Thuiswinkel Webinar “Datalek.. Hoe voorkom je hoge boetes?” op 5 april om 11.00 uur!

* Werkt het aanmeldformulier niet? Stuur dan een e-mail met je volledige naam en e-mailadres naar

Voordeel voor leden Thuiswinkel.org

Exclusief voor leden van Thuiswinkel.org komt er een on-demand versie van de webinar beschikbaar. Jij kunt de webinar dus op elk gewenst moment terugkijken via Mijn account. Zo kun je je kennis bijspijkeren op het moment dat het jou uitkomt!