26 februari 2016

E-mailmarketing: Tips voor meer clicks

Muisklik op http

Hoe kun je meer traffic genereren door e-mailmarketing? Dat vertelden Kega en ViaDierenwinkel.nl tijdens de laatste editie van Webshop Wednesday. Welke tips zij gaven, lees je hieronder. 


Retail zal nooit meer hetzelfde zijn. Zo begon Evelien Schrijver, retailstrateeg bij Kega, haar presentatie. Vanuit de welbekende trends dat de consument steeds machtiger wordt en hybride shopt (dus via telefoon, tablet, in store, etc.) heette ze ons welkom in ‘the age of disruption’.  “Welkom in een tijd waarin het grootste taxibedrijf ter wereld zelf geen taxi’s bezit (Uber, 2009); de grootste verhuurder ter wereld zelf geen eigenaar van vastgoed is (AirBnB, 2008) en de meest succesvolle retailer ter wereld zelf geen enkel product op voorraad heeft (Alibaba, 2009).”

Som tot e-mailsucces

Natuurlijk blijft de e-commercewereld zich ontwikkelen, maar hoe houd je je hierin staande? Hoe kan e-mailmarketing zorgen voor meer verkoop? De oplossing hiervoor is volgens Evelien deze simpele som: een grotere (actieve) database + meer opens + meer kliks = meer traffic. En meer traffic leidt, als je de website verder op orde hebt, tot meer verkoop.
Grote actieve database + meer opens = meer traffic
Allereerst is het dus zaak om te zorgen dat je e-maildatabase groter, maar ook actiever wordt. Om dit te bereiken gaf Evelien de volgende tips:

1. Verwelkom nieuwe lezers

Als klanten zich aanmelden voor jouw nieuwsbrief, zorg dan ook dat ze zich welkom voelen. Dit doe je bijvoorbeeld door interesse te tonen in je lezer; doe moeite om de lezer te leren kennen! Zo kun je het contact zo persoonlijk mogelijk maken en is het waarschijnlijker dat iemand blij is met jouw nieuwsbrief. Eindig het welkom wel altijd met een duidelijke call-to-action.
Mensen die boodschappen aan het doen zijn

2. Schud inactieve lezers wakker

Laat je lezer niet in slaap vallen! Dit kun je bijvoorbeeld doen door
• een passende persoonlijke boodschap te sturen;
• niet op te geven na één berichtje;
• te testen met timing;
• te testen met inhoud (humor, overtuigen, korting/aanbieding).
Je kunt ook achterhalen wat de reden van inactiviteit is. Hier kun je op inspelen door een betere persoonlijke experience bieden en zo je lezer terug winnen. Wel plaatst Evelien hierbij de noot: wees niet bang om lezers los te laten. Als het niet werkt, dan werkt het niet. Dan kun je beter die ene inactieve lezer laten gaan, zodat je je kunt focussen op je actieve lezersgroep. 
Volle postbus

3. Houd lezers actief door persoonlijk te blijven en te verrassen

Wil je meer respons van je lezer en wil je dat ze langer lid blijven? Blijf ze dan boeien! Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je ze “platmailt”, maar het is belangrijk om je mailings persoonlijk te maken, af te wisselen en te zorgen voor dynamische content, zoals deze mailings die verzonden zijn door Yoox.com en Boden:
Sale mailingen minder saai maken
Experimenteer ook met het segmenteren en mailen naar kleinere groepen. 

4. Clicks in je nieuwsbrief verhogen

Goed, je hebt je e-maildatabase dus actiever gemaakt, maar hoe zorg je dat ze ook daadwerkelijk meer klikken in jouw nieuwsbrief? Evelien gaf drie tips voor meer clicks:

 1. Pak je lezer in de eerste 8 seconden. Eveliens eigen mailbox ontploft van de nieuwsbrieven en sale-mailingen. Je hebt als webshop gemiddeld 8 seconden om:
  a. je lezer te boeien met je bedrijfsnaam, de titel van je mailing en de snippet; 
  b. diegene de mail te laten openen;
  c. én in één oogopslag te laten zien waar je e-mail over gaat.
 2. Test! Testen is een echte must voor nieuwsbrieven en mailings. Je kunt met van alles testen: van de kleuren van je conversiebuttons tot welk onderwerp het beste scoort. Hierover heeft Evelien nog enkele tips:
  a. Test altijd de onderwerpsregel.
  b. Werk met controlegroepen.
  c. Voer verschillende testen tegelijkertijd uit: twee versies leveren vaak niet zo veel verschil op, dus test er liever zes!
  d. Testgroepen moeten groot genoeg zijn.
  e. Test slechts één element of variabele per keer.
  f. Maar de allerbelangrijkste: blijft testen, want alles is steeds weer anders.
 3. Bied de juiste content aan het juiste segment. Combineer de data die je van je lezers hebt op een slimme manier om persoonlijk te kunnen zijn. Heb je hier geen zicht op? Vraag er gewoon om:
  Geen inzicht in voorkeuren? vraag er gewoon om

ViaDierenwinkel.nl: wat maakt het verschil?

Wouter Krupe, e-commercemanager bij ViaDierenwinkel.nl, onderstreept het belang van testen en personaliseren uit het verhaal van Evelien. Hij wees daarnaast de volgende punten aan als belangrijkste manieren om het verschil te maken:

 1. Creatie. Test welke advertenties, buttons en kleuren het meeste aanspreken. 
 2. Contactmomenten. Dit kunnen er volgens Wouter meerdere in de week zijn, zolang je mailings maar relevant zijn.
 3. Tijdstip. Test op welk tijdstip je mails het beste worden geopend en stuur op dat moment je nieuwsbrieven
 4. Behandel abonnees met verschil

Meer leren? 5 april is de eerste Thuiswinkel Webinar

Wil jij ook tips van experts over voor jou relevante onderwerpen? En ook op het moment dat het jou uitkomt? Dat kan! In plaats van Webshop Wednesday is Thuiswinkel.org gestart met online kennisdeling: de Thuiswinkel Webinars. Tijdens de eerste webinar op 5 april leren experts Peter Kager (ICTRecht) en Elaine Oldhoff (Thuiswinkel.org) je alles over de Meldplicht Datalekken. Want wat is eigenlijk een datalek? En wanneer en hoe moet je dit melden? Je leert het tijdens de webinar “Datalek.. Hoe voorkom je hoge boetes?”