24 februari 2016

In 2016 met één klik omnichannel kopen via iDEAL?

Blogpost Paul Alfing, Senior adviseur Betalingsverkeer

Foto blog Paul Alfing

Je hebt geen kristallen bol nodig om te voorspellen dat de invloed van mobiel op shoppen én betalen dit jaar verder zal groeien.  Daarmee is niet gezegd dat alles online gaat. Ondanks recente faillissementen in de winkelstraat ben ik overtuigd van de kracht van omnichannel.

Doordat consumenten hun mobiel altijd bij de hand hebben, zie je de scheidslijn tussen online en offline vervagen. Omnichannel is de nieuwe norm en betaaloplossingen zullen hierop moeten inspelen. Bekend zijn de wallets: een manier om alle betaaloplossingen op je mobiel te verzamelen. Een wallet kan bestaan uit Near Field Communication (NFC) voor in de winkel, PayPal en mobiel iDEAL voor webwinkels, een app voor de parkeermeter en Passbook voor vliegtickets. En betalen hoeft niet via je mobiel: het kan ook prima via een smartwatch of armband.

iDEAL concurrent voor pinnen

Ook iDEAL stapt op de omnichanneltrend in. Deze maand heeft iDEALbeheerder Betaalvereniging Nederland aangekondigd om medio 2016 mobiel betalen in fysieke winkels te lanceren. Hoe? Door middel van QR-codes. Na het scannen van de QR-code met een smartphone of wearable worden klanten naar de app van hun bank geleid. Deze maand heeft iDEALbeheerder Betaalvereniging Nederland aangekondigd medio 2016 te komen met een manier om via een QR-code ook in fysieke winkels met iDEAL te betalen. Na het scannen van de QR-code zullen klanten naar de app van hun bank worden geleid.

Woordvoerder Berend Jan Beugel erkent bescheiden dat “contactloos pinnen altijd sneller is, maar er zijn zeker gevallen waarin een betaling via QR-code handig is”. Belangrijker is dat consumenten er een betaalmethode bij hebben voor online én offline. iDEAL als concurrent voor pinnen. Nu het merk PIN verdwijnt, kannibaliseert Betaalvereniging Nederland niet op eigen producten, maar voor (web)winkeliers wordt deze brug tussen online en offline interessanter als voor online (iDEAL) dezelfde lage tarieven gaan gelden als voor offline (pinnen).

iDEAL zal in Nederland marktleider blijven. Maar, spannend wordt het effect van een introductie van Apple Pay, van Google, Samsung of LG met GPay, of de extra druk van andere Europese betaalmiddelen. Om de huidige positie te behouden is doorontwikkeling van het product cruciaal.

iDIN: one-click buy?

Een goede ontwikkeling is iDIN (oude werktitel: BankID). iDIN is een dienst van de banken waarmee klanten zich bekend kunnen maken met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank bij bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstanties of webwinkels. Om toe te werken naar one-click buy zou iDIN direct gekoppeld moeten worden aan een iDEAL-betaling, zodat één keer inloggen voldoende is voor naadloos online en offline kopen. Of we dat in 2016 al gaan zien, durf ik niet te voorspellen, maar interessant wordt het zeker!

Ben je geïnteresseerd in online betalen?

Kom op 8 maart naar Hotel Houten in Utrecht voor de 10e editie van het Online Betaal Congres. Paul Alfing presenteert de nieuwe position paper Online Betalen van Thuiswinkel.org en illustreert aan de hand van de eCommerce Payment Monitor verbeteringen van online betaaldiensten. Leden van Thuiswinkel.org krijgen €100 korting op de entreeprijs. Meld je snel aan!

Business partners van Thuiswinkel.org (pakket I) krijgen 1 gratis toegangskaart voor het Online Betaal Congres óf het Logistiek & E-commerce event. Waar ga jij naar toe? Meld je aan voor het Online Betaal Congres door een mail te sturen naar: . Zet in de mail in ieder geval de bedrijfsnaam, je voor- en achternaam, functie en e-mailadres.