22 februari 2016

Uitgesproken: Hete mobiel

Ank van Heeringen bespreekt geschillen tussen webwinkels en consumenten

Ank van Heeringen foto De consument heeft een telefoon die niet aan zijn verwachtingen voldoet: het scherm valt steeds uit, de batterij is te snel leeg én de batterij (en dus de telefoon) wordt veel te heet. Nu is het scherm ook nog kapot, omdat de vader van de consument van schrik de zeer heet geworden telefoon heeft laten vallen. De mankementen vallen volgens de verkoper niet onder de garantie. Daar is de consument het niet mee eens, hij wil niet betalen voor reparatie.

 

De ondernemer

Om zeker te weten dat dit onder gebruikersschade valt (en niet onder garantie) hebben we het toestel verstuurd naar een door de fabrikant gecertificeerd reparatiecentrum. Die zijn het met ons eens. De schade valt niet onder garantie.

De deskundige

De commissie schakelt een deskundige in. Die constateert dat het toestel fors gevallen is. Daarnaast is het grote stroomverbruik het gevolg van intensief extra dataverkeer. Hierdoor komt veel warmte vrij en kan het toestel heet worden. Metingen van het gemiddelde stroomverbruik laten zien dat het verbruik binnen de fabrieksspecificaties valt.

De commissie

De consument heeft zelf toegegeven dat het toestel is gevallen. Zoals ook de ondernemer stelt, is er sprake van gebruikersschade. Het is voor de commissie namelijk onvoldoende aannemelijk geworden dat de mobiel niet voldoet aan de verwachtingen die de consument mag hebben. De klacht is ongegrond.

Mijn oordeel

Dit is wederom een voorbeeld van een geschil waarbij een onderzoek van een deskundige over het product nodig is. Een vader laat het toestel van zijn zoon vallen omdat het te heet is om vast te houden. Zowel vader als zoon vinden dit niet normaal voor een telefoon. De vraag waar het allemaal om draait is echter: is er sprake van normaal gebruik? Ook voor dit laatste kun je altijd bij ons terecht om te overleggen. Graag zelfs!

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillen zoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Account kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases