10 februari 2016

In 5 stappen succes boeken met klantdata

Blogpost Focum - Business Partner

Hand met tablet en laptop

Wat onderscheidt de echt goede webshops van de rest? Succesvolle webshops weten precies wat hun klant wil. Ook jouw webshop heeft de juiste kaarten in handen om succesvol te zijn: je eigen klantdata. Dit is hét middel om de klant centraal te stellen. Je moet je data alleen wel op de juiste manier inzetten. In dit artikel lees je hoe je in 5 stappen succes boekt met je data.

1. Geef aandacht aan datakwaliteit

Voordat je aan de slag kunt met je data, moet de datakwaliteit op orde zijn. Dat wil zeggen: geen dubbele gegevens, spelfouten of foutieve adressen. Denk bijvoorbeeld aan het e-mailadres ‘gaatjeniksaan@hotmail.com’ of de typefout ‘Amstrdam’. Het is dus belangrijk om al je gegevens te (laten) controleren. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je boodschap niet bij de klant aankomt of dat je de klant dubbel aanschrijft.

Het bijhouden van datakwaliteit is een continu proces. Jaarlijks verhuizen er zo’n 1.500.000 mensen. Zij sturen je webshop niet allemaal een verhuiskaartje. In een database met 100.000 adressen gaat het om pakweg 10.000 klanten per jaar waarvan je niet meer de juiste adresgegevens hebt. Er zijn verschillende partijen in de markt die je gegevens kunnen valideren en verrijken met ontbrekende kenmerken.

2. Maak je database compleet

 Hoe meer informatie je hebt over je klanten, hoe beter je het aanbod kunt afstemmen op hun wensen. Daarom wil je zoveel mogelijk klantdata verwerven. Met een webshop doe je dit bij uitstek tijdens de check-out. Maak het de klant zo eenvoudig mogelijk en vul zijn gegevens automatisch aan met een postcodecheck. Vergeet ook niet je formulieren te laten valideren. Dit scheelt je later een hoop werk.

Ontbreken er ondanks je goede inspanningen toch nog gegevens? Geen zorgen. De ontbrekende gegevens kun je laten aanvullen door een externe partij. Denk bijvoorbeeld aan leadgeneratie voor je nieuwsbrief, een specifiek adresbestand met mensen die in jouw product geïnteresseerd zijn of aanvullende kenmerken.

3. Kies voor een persoonlijke boodschap

Nu je alle data verzameld hebt, is het tijd voor actie. Dankzij je data kun je de klant een persoonlijke boodschap sturen die precies op zijn wensen is afgestemd. De kans op conversie is hoger wanneer een (potentiële) klant een e-mail ontvangt die specifiek gericht is op zijn interesses. Je hebt alle informatie die hiervoor nodig is al in je bezit: adresgegevens, geslacht, naam en wat voor producten ze besteld hebben, hoe vaak, op welke dag van de week, enzovoorts.

Benader bijvoorbeeld klanten die lange tijd niets gekocht hebben met een speciale aanbieding of bied accessoires aan voor een product dat iemand recent heeft gekocht. Of wat denk je van een gepersonaliseerde nieuwsbrief? Stel, je biedt online reizen aan. Dan kun je bijvoorbeeld je jongere klanten wijzen op de singlereizen in je assortiment en de mensen met kinderen op je scherpe tarieven in de schoolvakanties.

4. Creëer inzicht

De gegevens die je webshop bezit, bevatten veel informatie. Deze informatie moet je er wel uit halen! Creëer inzicht in het koopgedrag van je klanten door analyses op je data uit te voeren. Welke klanten reageren goed op je acties en welke niet? Door je klanten bijvoorbeeld te segmenteren op basis van hun gedrag, kun je je acties beter afstemmen op hun voorkeuren.

Door de resultaten op je marketingcampagnes te monitoren, zie je wat wel en niet goed werkt. Dit verschilt per klant. Misschien kom je er wel achter dat een bepaald type smartphone uit je assortiment populair is onder mensen tussen de 40 en 50 jaar. Door dit te combineren met het inzicht dat zij vooral abonnementen met belminuten zonder data bij je afsluiten, kun je hen het juiste aanbod doen.

5. Maak data onderdeel van je bedrijf

Data is van grote waarde voor je webshop. Daarom is het belangrijk dat dit een vast onderdeel wordt in je bedrijfsvoering. Dit begint al bij de eerste aankoop en gaat door bij het up-to-date houden en communiceren met de klant. Al je medewerkers moeten weten hoe zij data op de juiste manier kunnen toevoegen aan je database en hoe zij data kunnen gebruiken.

Privacy en veiligheid zijn hierbij belangrijke thema’s. Een grote database met klantgegevens brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Met de invoering van de Meldplicht Datalekken is de wetgeving op dit gebied verscherpt. Data die gelekt wordt, kan leiden tot hoge boetes. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de klantgegevens van je webshop goed en veilig zijn opgeslagen.

Stel de klant centraal

Er is nog veel te winnen voor webshops op het gebied van data. De juiste inzet kan je conversie flink verhogen. Waarom? Juist omdat je met data de klant centraal stelt. Met goede inzet van data weet je precies wat jouw klant wil. In slechts vijf eenvoudige stappen kun je al veel succes behalen. Dus waar wacht je nog op? Voeg je bij de top van Nederland.

Wil je meer weten over het inzetten van data in je webshop? Focum helpt je graag verder!
 

Auteur: Nina van der Molen – Marketing- en communicatiemedewerker bij Focum foto van Nina van der Molen

Thuiswinkel.org business partner
Focum
Bonairelaan 4
1213 VH Hilversum 

www.focum.nl