21 januari 2016

Wat kunnen we leren van een 280 jaar oude schoenfabriek?

pasfoto reynier van bommel Ervoor zorgen dat je als negende generatie in een familiebedrijf ‘niet naar de haaien gaat’. Dat is de missie van Schoenfabriek Van Bommel. Dát, en mooie en kwalitatief goede schoenen maken natuurlijk. Reynier van Bommel, van Schoenfabriek Van Bommel pakte gisteren de hele zaal in tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Thuiswinkel.org. Wat kunnen we leren van deze energieke Brabander?

De crisis? Daar doen we niet aan mee

Dat Reynier van Bommel trots is op de fabriek en de (familie)geschiedenis wordt meteen duidelijk. Hij neemt ons mee langs stambomen, tijdlijnen, deelt foto’s van familieleden en vertelt verhalen over zijn over-, over-, over-, over-, over-, over-, overgrootouders.
De fabriek is in 1734 gestart en heeft veel ups en downs gehad. Maar het nuchtere familiebedrijf heeft zich overal doorheen geslagen. Een greep uit de tegenslagen én hoe ze daar doorheen zijn gekomen.

  • In de afgelopen eeuw is het regelmatig crisis geweest. Maar het waren wijze woorden die de fabriek keer op keer door de crisis hebben geholpen: “Dit zijn zware jaren, wat moeten we doen? Een goedkoper artikel gaan produceren en daarme de met zoveel moeite verworven naam in de steek laten? Al het werk in het verleden zal hierdoor tevergeefs zijn”. De directie besliste: “We gaan door met het fabriceren van het bekende kwaliteitsproduct. De goede naam moet tot elke prijs behouden blijven.” Dit blijkt de slogan die het bedrijf door kritieke tijden sleept.
  • In de jaren ’50 brandde de fabriek helemaal af. Maar de klantgegevens bleven bewaart, want die lagen in de kluis (a.k.a. ‘moderne cloud’) en dus konden ze een snelle doorstart maken.
  • In de jaren ’80 ging het niet goed met het bedrijf. Ze hebben toen echt de klant centraal gesteld: wat wil die eigenlijk? Toen zijn ze producten gaan differentiëren.
  • Rond 1997 merkten ze dat ze door hun klanten in een hokje waren geduwd. Van Bommel stond vooral bekend als producent van klassieke kwaliteitsschoenen. De verkoop van modieuze schoenen ging daardoor moeizaam. Toen hebben ze besloten om een nieuw merk te lanceren: Floris van Bommel. Hoe Floris van Bommel een groot en eigentijds merk is geworden, is een indrukwekkend verhaal, maar te lang om hier te vertellen. Lees meer op de website van Floris van Bommel.

De drie tips van Van Bommel

De drie broers die nu het bedrijf runnen, luisteren vooral naar hun buikgevoel. Het merk Floris van Bommel hebben ze verder uitgewerkt. Het duurde even voor ze de persoon achter het merk hadden gevonden. Reclamebureaus kwamen met ludieke ideeën, die eigenlijk niet bij de broers pasten. Daar komt tip 1 vandaan: Luister nooit naar je reclamebureau. Floris van Bommel is gewoon Floris van Bommel.

quote Luister nooit naar je reclamebureau
De broers kiezen zelf hun reclamecampagnes en doen dat door het schieten van foto’s bij prachtige landschappen. Tip 2: Ga een keer naar IJsland.

Tip 3 heeft alles te maken met zwaaien. Of eigenlijk met jezelf niet te serieus nemen. ‘Nadat een groep klanten ons had bezocht, moesten we ze van mijn vader uitzwaaien. Waarom? Om twee redenen: 1) Zwaaien kost niks, en 2) Je moet altijd alles eruit halen wat erin zit. Zijn je klanten op bezoek? Haal alles eruit! Sta je op een beurs? Doe je best en haal alles eruit’, vertelt Reynier.

Na 280 jaar toch echt online

Komende maandag gaat de webshop live. Van Bommel heeft lang gewacht met de stap zetten naar online. ‘Misschien wel te lang’, zegt Reynier. ‘Als we eerder online waren gegaan, was het tumult misschien niet zo groot geweest. Maar de branche en onze klanten zijn traditioneel; ze kennen de online markt niet zo goed’. Van Bommel heeft veel onderzoek gedaan naar de online wereld en haar klanten. Zelf online verkopen is dan toch een logische stap. Ze hebben partners gezocht die ze vertrouwen en gaan de logistiek zelf doen vanuit Moergestel.

Van Bommel op de Nieuwjaarsreceptie

Op 20 januari 2016 sprak Reynier van Bommel op de Nieuwjaarsreceptie van Thuiswinkel.org. Lees hier een samenvatting van deze spetterende avond of bekijk de foto’s.