20 januari 2016

Recente faillissementen leggen maatschappelijke druk op Retailagenda

Thuiswinkel.org roept detailhandel en gemeenten op om in actie te komen

retailagenda logo

De Retailagenda van het Ministerie van Economische Zaken is een testcase voor de recente faillissementen van onder andere DA, V&D en Macintosh. Thuiswinkel.org, de belangenverenigingen voor webwinkeliers, is ervan overtuigd dat de Retailagenda een positief verschil kan maken in de veranderende retailmarkt en roept op tot actie.

‘We staan op een kantelpunt in de geschiedenis van de retail,’ zei Ed Nijpels, voorzitter van Thuiswinkel.org gisteren tijdens de Nieuwjaarsreceptie. ‘De consument is meer dan ooit aan zet. Het maakt hem niet uit of hij een product of dienst online of offline koopt, als hij het maar ontvangt. Dit geldt niet alleen voor de zogenaamde bricks and clicks, maar ook voor de pure players – de bedrijven die nu alleen offline of online verkopen. De detaillisten moeten nu actie ondernemen en online en offline echt integreren in hun businessmodellen en bedrijfsvoering. Doen ze dat niet, dan kunnen we meer faillissementen verwachten.’

Toekomstbestendige retail door kennisdeling

Vorig jaar heeft minister Kamp van Economische Zaken samen met de betrokken stakeholders een Retailagenda opgesteld om de retail toekomstbestendig maken. Thuiswinkel.org neemt haar verantwoordelijkheid door de belangen van de e-commercemarkt te behartigen in de Retailagenda en invulling te geven aan de Human Capital agenda. Dit doet de belangenvereniging onder andere door de oprichting van Thuiswinkel e-Academy, het actieprogramma dat een brug slaat tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Door het ondersteunen en certificeren van opleidingen die jong talent opleiden en bestaand talent bijscholen, werkt de belangenvereniging zo aan een kenniscultuur in e-commerceland.

Online en offline kunnen én moeten elkaar versterken

Bij voornamelijk traditionele retailers heerst soms de gedachte dat e-commerce de schuld is van de faillissementen. Thuiswinkel.org is ervan overtuigd dat e-commerce de detailhandel juist kan versterken, mits er slim gebruik van wordt gemaakt. De belangenvereniging verwacht dat er in 2015 een online omzet in Nederland is gerealiseerd van ruim € 16 miljard. Voor 2016 wordt een online omzet verwacht van bijna 18 miljard. De economische bijdrage van de e-commercemarkt moet dus niet onderschat worden. ‘Helaas ontbreekt het bij detaillisten vaak aan kennis om online verkopen goed te omarmen. Daarnaast maken sommige gemeentes het winkels niet gemakkelijk door allerhande lokale regels en bestemmingsbeleid. Dit leidt ondernemers nog steeds af van een noodzakelijke focus op e-commerce’, aldus Nijpels.

De gedachte dat de winkel bepaalt hoe en wat er verkocht wordt, is niet meer van deze tijd. Winkeliers én gemeenten moeten dat erkennen en meegaan met de wensen van de consument. Zowel digitaal als in de winkelstraat.

Nieuwjaarsreceptie tijdens Webwinkel Vakdagen

Gisteren gaf Ed Nijpels de jaarlijkse Nieuwjaarsspeech tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Thuiswinkel.org. De receptie sloot aan op de 10e editie van de Webwinkel Vakdagen.