19 januari 2016

Uitgesproken: De was stinkt na het wassen?!

Ank van Heeringen bespreekt geschillen tussen webwinkels en consumenten

Foto van jurist Ank van Heeringen De consument koopt een was-droogcombinatie voor €399, -. Omdat de was vreselijk stinkt als je deze uit de wasmachine haalt, verlangt de consument vervanging van de combinatie. Eerst liep de machine ook van zijn plaats en ging het wasgoed stuk, maar deze problemen zijn door de ondernemer opgelost. Nu is er nog de kwestie van de stinkende was, maar de ondernemer wil het apparaat niet vervangen.

De ondernemer

Naar aanleiding van de klacht is een van onze servicemonteurs bij de consument op bezoek geweest. Er zijn geen afwijkingen vastgesteld. De machine is nagekeken en het contragewicht is opnieuw afgesteld. Daarnaast is er een wasadvies gegeven aan de consument. Als dit advies - dat ook in de bijgeleverde handleiding te vinden is - wordt gevolgd, kunnen de door de consument genoemde problemen worden voorkomen. Het begint met het op de juiste wijze sorteren van het wasgoed en de programmakeuze. Er is geen technisch mankement, dus geen reden voor vervanging.

De commissie

De commissie schakelt ook een deskundige in. Die stelt dat er drie redenen zijn waarom wasgoed gaat stinken:

  1. Het gebruik van te veel wasmiddelen.
  2. Het gebruik van wasprogramma’s met te weinig water (bijvoorbeeld ecoprogramma’s).
  3. Het te lang en te heet drogen.

De deskundige heeft geen afwijkingen aan het apparaat geconstateerd. De commissie volgt het wasadvies dat gegeven is, en de door de consument verlangde vervanging wordt dus afgewezen.

Mijn oordeel

Bij non-conformiteit was dit een totaal ander verhaal geworden. Uit onderzoek blijkt dat dit apparaat de eigenschappen vertoont die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn. Het zit blijkbaar juist in het niet-normale gebruik. Stinkende was die je schoon wilt krijgen, maar er weer stinkend uitkomt omdat je de was niet op de juiste manier behandelt. De ondernemer had al wasadvies gegeven, maar blijkbaar wilde deze consument zijn stinkende best doen om gelijk te krijgen. Niet gelukt. Nu maar hopen dat de was weer fris ruikt.

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillen zoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Account kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases