14 januari 2016

Veel behoefte aan cross-border kennis in Nederland

EcommerceWiki en Cross-Border Bootcamp bieden webwinkeliers middels kennisdeling informatie en hands-on advies

hand die een werelbol vast houdt

Er wordt nog steeds meer door Nederlanders in het buitenland gekocht dan dat buitenlanders bij Nederlandse bedrijven aankopen doen. Nederland had in 2013 een e-commerce-export deficit van omgerekend € 363 miljoen. Ter illustratie: Groot-Brittannië heeft een overschot van € 1.120,7 miljoen. Nederlanders maken gretig gebruik van de wereld die online voor ze opengaat, maar ondertussen blijft het online verkopen in andere landen door Nederlandse e-tailers nogal achter. België - met name Vlaanderen - is wel een geliefde doelmarkt, evenals Duitsland. Desalniettemin heeft geen Nederlands bedrijf zich tot nu toe tot échte online-multinational ontpopt, zoals het Duitse Zalando of het Britse ASOS heeft gedaan.

Volgens de Euroflash Barometer 413 kwam in 2014 90,4 % van de omzet van Nederlandse webwinkels uit eigen land, terwijl volgens de Thuiswinkel Markt Monitor 2014 390mn euro door Nederlandse webshoppers in het buitenland is besteed.

Maar dit betekent absoluut niet dat de Nederlandse webwinkelier niet met het buitenland bezig is. Bijna alle spelers in de markt beseffen wel dat de echte groei ‘daar buiten’ te vinden zal zijn. ‘Go Global or Go Home?’- het begint erop te lijken. Een ding is in ieder geval zeker: onder de Nederlandse webwinkeliers is een enorme behoefte aan informatie, tips en expertise op het gebied van cross-border e-commerce.

Welk platform, welke betaalmethodes, welke landen? Outsourcen of inhouse? Deze en vele andere vragen houden Nederlandse online ondernemers bezig. Om te voldoen aan deze grote vraag naar informatie en hands-on steun bij het zetten van cross-border-stappen bieden twee nieuwe projecten uitkomst: De EcommerceWiki en de Cross-Border Bootcamp. Beide projecten zijn gericht op het ‘learn from the best’-principe, namelijk het delen van relevante kennis binnen ondernemend Nederland.

Het internationale kennisplatform: de EcommerceWiki

De EcommerceWiki is een Engelstalig kennisplatform waarop experts van over de hele wereld hun e-commercekennis delen. Thuiswinkel.org steunt dit initiatief, omdat het platform mensen verder helpt op het gebied van e-commerce. De EcommerceWiki heeft als doel om e-commercekennis beschikbaar te stellen aan een brede, professionele doelgroep van studenten tot professionals die zich met de sector bezighouden. Het is een initiatief van de Ecommerce Foundation en experts schrijven content over diverse onderwerpen. 

Een van de hoofdstukken is ‘Cross-Border E-Commerce’. Hier vinden geïnteresseerden informatie over uitdagingen, risico’s, kansen en richtlijnen omtrent het grensoverschrijdend verkopen in Europa en daarbuiten. Dit hoofdstuk is samengesteld door Salesupply, een bedrijf dat webwinkels handvatten biedt om snel en effectief internationaal te groeien. 

Praktische hulp bij verkopen over de grens: Cross-Border Bootcamp

Afgelopen december is de Cross-Border Bootcamp gelanceerd door de werkgroep Cross-Border E-Commerce van ShoppingTomorrow. De werkgroep Cross-Border E-Commerce is een groep gedreven vakmensen die zich buigt over het online verkopen buiten de landsgrenzen. Leden van deze groep zijn onder andere werkzaam bij de HEMA, Bakker Hillegom, bol.com, Under Armour, Thuiswinkel.org en Noppies. Voorzitter van de werkgroep is Jeroen Leenders, Global Marketing en Sales Director van Salesupply. 

Na in 2014 al succesvol een boek over dit onderwerp te hebben gelanceerd, gaat de groep dit jaar de praktijk in. De Cross-Border Werkgroep gaat drie kandidaten helpen met alle gebundelde kennis en praktijkervaring om een succesvolle business in het buitenland neer te zetten. Het nieuwe project draagt de naam ‘Cross-Border Bootcamp’. De short list aan kandidaten is inmiddels opgesteld. Tijdens de Webwinkel Vakdagen geven zij een pitch. Aan de hand daarvan worden drie geschikte bedrijven geselecteerd die gedurende een periode van zes maanden helemaal worden klaargestoomd voor het slagen van hun buitenlandse avontuur. Daarbij komen onderwerpen aan bod zoals logistiek, data, content en betalingsverkeer.