13 januari 2016

Tell-a-friend systemen, wat mag?

Blogpost Ank van Heeringen jurist Thuiswinkel.org

Megafoon met de tekst: tell-a-friend en win? erbij Het klinkt o zo aantrekkelijk: je krijgt een beloning als je zorgt dat een vriendje ook een bestelling plaats op een bepaalde website. En die beloning loopt dan op naarmate meer vriendjes en vriendinnetjes een bestelling plaatsen. Ook ik ben gek op gratis producten. Als dat naast het sparen van zegeltjes ook via internet kan? Dat is aantrekkelijk en ik ben helemaal voor! Kom maar op met ‘Tell-a-friend’, ik doe wel mee.

Wat mag je aan jouw vrienden vertellen (en wat schuift dat)?

Helaas voor mij hebben toezichthouders de Tell-a-friend systemen aan voorwaarden gebonden. Dit zijn de voorwaarden:

  1.  De communicatie gebeurt volledig op eigen initiatief van de internetgebruiker (of afzender), de website stelt hier geen (kans op) beloning tegenover voor afzender of ontvanger.
  2.  Voor de ontvanger moet het duidelijk zijn wie de initiatiefnemer van de e-mail is, zodat hij diegene kan aanspreken als hij niet gediend is van dergelijke mails.
  3.  De afzender moet volledige inzage hebben in het bericht dat namens hem wordt verzonden, zodat hij de verantwoordelijkheid kan nemen voor de persoonlijke inhoud van het bericht.
  4. De website mag de e-mailadressen en andere persoonsgegevens niet gebruiken of bewaren voor andere doeleinden dan het eenmalig verzenden van een bericht namens de afzender. Daarnaast dient de website het systeem te beveiligen tegen misbruik, zoals het geautomatiseerd verzenden van spam.

Helaas geen beloning voor mij of mijn vriendjes. Dat neemt niet weg dat het voor mij nog steeds leuk is als ik een vriendje kan wijzen op een leuke of interessante website. Ik krijg er alleen geen beloning voor.

Het juridisch team van Thuiswinkel.org staat voor je klaar!

Het juridisch team van Thuiswinkel.org, Ank van Heeringen, Vincent Romviel en Nathalie Entius
Bij Thuiswinkel.org staan onze juristen al jaren klaar voor onze leden via e-mail en telefoon om te sparren over talloze juridische onderwerpen. Denk aan vragen over het consumentenrecht, klachten van consumenten, het verweer bij geschillen, maar ook vragen over de wettelijke regels over informatieverplichtingen op bijvoorbeeld jouw site. Heb je een juridisch probleem of is iets onduidelijk én ben je lid van Thuiswinkel.org? Maak dan gratis gebruik van onze juridische ondersteuning.