16 december 2015

Voorlopig akkoord over Europese privacywet

EU vlaggen

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe, Europese privacywet. Onder de nieuwe regels, die nog formeel moeten worden goedgekeurd, kunnen bedrijven voor het overtreden van de privacyregels een boete van maximaal 4% van de jaaromzet tegemoet zien. Dit meldt de NOS.

Privacywet in zicht, nu nog de puntjes op de i

Thuiswinkel.org vindt het goed dat een eindresultaat in zicht is van een lang proces om privacywetgeving in Europa gelijk te trekken. Nu de basis van de nieuwe wetgeving staat, moeten we zicht krijgen op een aantal belangrijke details:

  • Het is belangrijk dat webwinkels duidelijk zijn in hun uitleg over welke consumentengegevens zij verwerken. Niet alle gegevens zijn daarbij even privacygevoelig. Thuiswinkel.org streeft ernaar dat er onderscheid komt tussen verschillende soorten gegevens en de verwerking ervan. Het verwerken van gewone persoonsgegevens moet relatief eenvoudig blijven, terwijl expliciete toestemming van de consument nodig moet zijn voor privacygevoelige gegevens. Op dat punt gaan we de tekst nog goed bestuderen, want ‘the devil is in the detail’.
  • Wat opvalt is dat toezichthouders gedwongen worden beter samen te werken. Voor grensoverschrijdende e-commerce is dat echt een ‘must’. Bedrijven kunnen concurrentienadeel ondervinden als de eigen toezichthouder strenger is dan die in andere Europese landen. Dit moet in een definitieve privacywet goed uitgewerkt worden.
  • De boetes passen in een trend. Data en persoonsgegevens zijn belangrijk voor consument en bedrijf. Het is daarom logisch dat hier zorgvuldig mee om moet worden gegaan. De boetes kunnen fors zijn. De praktijk zal uitwijzen hoe toezichthouders met deze boetebevoegdheid (lagere boetes dan 4% mogen ook) om zullen gaan.

Vanuit Ecommerce Europe, de koepelvereniging voor e-commerce in Europa waarbij Thuiswinkel.org is aangesloten, zal er binnenkort een uitgebreide reactie volgen.

Over Ecommerce Europe

Logo van Ecommerce EuropeOm een vuist te kunnen maken op het gebied van wet- en regelgeving in Europa én te werken aan een positief ondernemersklimaat, heeft Thuiswinkel.org zich samen met 17 andere nationale belangenverenigingen verenigd in Ecommerce Europe. Ecommerce Europe vertegenwoordigt ruim 25.000 (web)winkels die online producten en/of diensten verkopen aan consumenten in Europa. Haar missie is om cross-border e-commerce te stimuleren door belangenbehartiging, netwerk, onderzoek en het verminderen van drempels.