14 december 2015

‘Wie koopt er nou een feestneus online?’

Lid aan het woord: Feestartikelen.nl

balonnen in verschillende kleuren

Ruim 22 jaar geleden begonnen met een fysieke winkel in feestartikelen en sinds 16,5 jaar online: Feestartikelen.nl is Thuiswinkel.org-lid van het eerste uur. Voor slechts 650 gulden begon hij een ‘website’ op aanraden van zijn broer. De website bevatte niet meer dan productfoto’s en een prijslijst en Henk van Zon had er eigenlijk geen vertrouwen in: ‘Wie koopt er nou een feestneus online?’ was zijn reactie. Maar binnen no time vroegen klanten of de producten opgestuurd konden worden. Van Zon zei nee, want dat vond hij te veel gedoe. Maar de vraag bleef en steeg zelfs, dus hij nam toch de stap naar online. Hij liet een professionele webshop bouwen die zich binnen een half jaar had terugverdiend.

Eigenaar Henk van Zon: ‘Ik had er geen vertrouwen in, wie koopt er nou een feestneus online?’ Maar na heel Nederland veroverd te hebben - en duizenden neuzen per jaar te verkopen - richt hij zijn pijlen nu op Duitsland en België. Wij spraken met Henk van Zon over zijn (inter)nationale uitdagingen en overwinningen. 

Top domeinnaam en unieke producten

‘Wij hebben hét artikel om online te verkopen’, zegt Henk van Zon. Consumenten hoeven deze producten niet per se vast te houden, te voelen of te ruiken; zien is genoeg en de productfoto’s worden steeds beter. Gelukkig hebben leveranciers dat inmiddels ook door. Met meer dan 150 concurrenten is het een pittige markt, maar Feestartikelen.nl heeft toch een unieke positie. ‘Ons grote voordeel is de domeinnaam, die zorgt voor veel organische traffic. Daarnaast importeren wij zelf producten die onze concurrenten niet aanbieden. Onze bezoekers moeten genieten van de producten. Van bestelling tot levering en tijdens het feest; alles moet goed voelen’. En dat werkt, want vorig jaar zijn er 108% extra bestellingen online gedaan, wat leidde tot een online groei van 48%. 

Winst Thuiswinkel Award voor Beste Startende Webshop is grootste compliment

Service en kwaliteit staan bij Feestartikelen.nl hoog in het vaandel. Zo voeren ze landelijke reclame op de radio en zijn ze actief op social media. Ze houden geen sale, maar geven soms producten gratis weg aan klanten. Zij ervaren dit als een leuk extraatje en komen hierdoor terug. Feestartikelen.nl heeft veel aan de inzet van reviews. Met een 8,8 op het moment van dit schrijven, zijn ze erg trots. Met elk compliment dat ze krijgen, zijn ze erg blij. Maar het mooiste compliment is de winst van de Thuiswinkel Award voor de Beste Startende Webshop in 2003 en de verschillende nominaties daarna, zo ook weer in 2015. Vanaf de start van de webwinkel had Henk zijn zinnen gezet op een keurmerk. Dat was eerst nog het keurmerk van de consumentenbond, dat later overging in Thuiswinkel Waarborg. ‘Dit keurmerk is een must om te laten zien dat je betrouwbaar bent. Je moet niet bezuinigen op dingen die goed zijn. Het is misschien een wat duurder keurmerk, maar daarmee weten consumenten zeker dat je betrouwbaar bent.’

Het feest voortzetten in het buitenland

Na Nederland veroverd te hebben, zette Van Zon zijn zinnen op België. Hij verkocht al geregeld aan onze zuiderburen en de drempel was laag om Feestartikelen.be in België op de kaart te zetten. De stap die ze onlangs naar Duitsland (Partydekoration.de) maakten, koste meer moeite. ‘Hadden we dit van te voren geweten, dan hadden we het misschien niet gedaan. Maar nu het eenmaal staat, zijn we blij met deze stap’. De wet en regelgeving in Duitsland zijn anders dan in Nederland. Houd je je daar niet aan, dan heb je volgens Van Zon zo een schadeclaim van een concurrent te pakken. Van Zon wist van te voren bijvoorbeeld ook niet dat je in Duitsland milieuheffing moet betalen voor het exporteren van afval en dat je daar veel meer betaalt voor Adwords. De domeinnaam Partydekoration.de, die Van Zon, voor veel geld kocht is daar voor organisch verkeer dus éxtra belangrijk.

‘We hebben 1 jaar geprobeerd om te verkopen via Amazon, maar gezien de hoge fee en het feit dat mensen vaak maar 1 artikel bestellen, zijn we daar mee gestopt. De opbrengsten wogen niet op tegen de kosten’, aldus Van Zon.

Inmiddels staat de Duitse webwinkel als een huis. De website is vertaald door een Duitse medewerkster, ze hebben een magazijn in Duitsland voor retouren, en de telefonische klantenservice gaat in het Duits. Dat is nu nog goed op te vangen, want ‘een Duitser belt niet zo vaak, die mailt.’ Hun Duitse vervoerder (DPD) kent de Duitse markt zeer goed en dat zorgt voor een hoge tevredenheid over de levering. Alles om ervoor te zorgen dat de consument het gevoel heeft bij een Duitse webwinkel te shoppen. ‘Als je iets doet, moet je het goed doen,’ besluit Van Zon.

Voordelen Lidmaatschap

Ben jij nog geen lid van Thuiswinkel.org? Als lid profiteer je van vele voordelen:
  • Mogen voeren van het Thuiswinkel Waarborg
  • Mogen voeren van het Ecommerce Europe Trustmark
  • Behartiging van jouw belangen op landelijk en Europees niveau
  • Gratis marktonderzoeken, evenementen en juridisch advies
  • Ondersteund door de Consumentenbond
  • Gebruik maken van Thuiswinkel Waarborg Reviews
Word lid