10 december 2015

Asia-Pacific blijft de grootste B2C e-commercemarkt

wereldbol

Asia-Pacific is net als vorig jaar de grootste B2C e-commercemarkt en neemt steeds meer afstand van de andere regio’s. Afgelopen jaar groeide de omzet met ruim 44% naar $ 770,0 miljard. Alhoewel het groeipercentage in 2015 sterk afneemt tot zo’n 20%, blijft Asia-Pacific een van de snelst groeiende e-commercemarkten. 

Binnen Asia-Pacific heeft China verreweg de grootste online markt en is ook wereldwijd het grootste e-commerceland. China behaalde in 2014 een totale e-commerce-omzet van $ 538,1 miljard, wat een groeipercentage betekent van maar liefst 63,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. De tweede grootste e-commercemarkt in Asia-Pacific is Japan, met een online omzet van $ 135,5 miljard. Hiermee is wereldwijd gezien Japan de vierde grootste online markt. 

In de overige landen binnen de regio is de online omzet beduidend lager. Australië bezet de derde plek met een omzet van $ 21,0 miljard, gevolgd door Zuid-Korea ($ 20,2 miljard), India ($ 19,4 miljard) en Indonesië ($ 2,9 miljard). Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Indonesië als kleinste markt toch ook een enorme groei doormaakte in 2014. De B2C e-commerce-omzet nam daar met bijna 58% toe en daarmee steekt het land samen met China ver boven de overige landen in de regio uit.

Internetpenetratie en aandeel eGDP 

Het is interessant om te zien dat Asia-Pacific met zijn e-commercegrootmachten gemiddeld de laagste internetpenetratie van alle regio’s heeft. Slechts 37% van de bevolking is verbonden met internet, terwijl dit percentage in andere wereldwijde regio’s tussen de 56% tot 77% zit. 

Binnen de regio heeft Japan de hoogste internetpenetratie (91%), gevolgd door Australië (85%) en Zuid-Korea (84%). Van de landen die nog in opkomst zijn, heeft China (49%) de hoogste internetpenetratie, wat vrij laag is voor een land met zo’n gigantische e-commercemarkt. Het is dus moeilijk in te schatten tot welke hoogte de B2C e-commerce-omzet gaat stijgen als de internetpenetratie verder toe blijft nemen. De landen met relatief gezien de minste mensen met een internetverbinding zijn India (18%) en Indonesië (17%). Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de internetpenetratie in zowel India als Indonesië ten opzichte van 2009 (bijna) verdrievoudigd is.

Hoewel de internetpenetratie in Asia-Pacific een stuk lager ligt ten opzichte van de andere regio’s, hebben ze wel het hoogste aandeel van B2C e-commerce in het Bruto Binnenlandse Product (3,33%). Dit zogenoemde eGDP is ten opzichte van 2009 zelfs al vervijfvoudigd. Binnen Asia-Pacific heeft China met 5,19% het grootste eGDP-aandeel, en daarmee is het land ook wereldwijd gezien koploper. 

Dit blijkt allemaal uit het Asia-Pacific B2C E-commerce Report 2015 dat de Ecommerce Foundation heeft uitgebracht. Het rapport is verder mede mogelijk gemaakt door GfK, Global Collect|Ingenico en Asendia.

Voor meer interessante feiten en cijfers over de Latijns-Amerikaanse B2C e-commercemarkt verwijzen we je graag door naar onze gratis infographic en light versie van het rapport. Het volledige rapport kan worden gedownload via de website van Ecommerce Europe of door een e-mail te sturen naar .

Leden en business partners van Thuiswinkel.org krijgen korting

Alle leden en business partners van Thuiswinkel.org krijgen een korting van 50% op het Asia-Pacific B2C E-commerce Report 2015. Stuur een e-mail naar om van deze aanbieding te profiteren.