8 december 2015

De 5 payment-trends in e-commerce (deel 1)

Priscilla-Fleur Hellemons - Buckaroo - Business Partner

Payments trends die in een wolk rondom een laptop zweven

De e-commerce wereld staat niet stil. Door de verandering in de manier van shoppen van de consument treden er diverse nieuwe trends en ontwikkelingen op. Ook in het betaallandschap. Hierdoor komen online en offline steeds dichter bij elkaar te liggen en worden in veel gevallen zelfs met elkaar geïntegreerd. Enkele van deze trends zal ik in dit artikel kort toelichten.

Omnichannel

Binnen een omnichannel-proces staat de ‘customer journey’ van jouw klant centraal. Jouw klant denkt niet in kanalen, maar heeft op een bepaald moment een behoefte die vervult dient te worden. Het is aan jou als winkelier om los van tijd, locatie of kanaal te voorzien in deze behoefte. Hierdoor kan jouw klant altijd bij je terecht, heeft continu dezelfde winkelervaring en altijd een consistente merkbeleving.Omnichannel uitgebeeld met een hand met een smartphone, mail, locatiemarker en een fysieke winkel

Wat betekent omnichannel voor jou als (web)winkelier?

Je hebt meerdere verkoopkanalen in één. Concreet houdt dit in dat het voor de consument niet uit moet maken of deze in de fysieke winkel of in de webwinkel shopt. Denk hierbij aan een volledig geïntegreerde Point of Sale (POS) oplossing. Een geïntegreerde POS oplossing zorgt ervoor dat je klanten sneller en gebruiksvriendelijker worden geholpen en zowel in jouw fysieke winkel, webshop of via jouw app eenvoudig een bestelling kunnen plaatsen en kunnen afrekenen. Hierbij geniet de klant van een consistente shopping experience en optimale service.

Wat betekent omnichannel voor jouw klant?

Een omnichannel shopping experience is er voor het gemak van de consument. Dit kan onder meer door online bestellingen vanuit de fysieke winkel mogelijk te maken. Dit geeft de klant de gelegenheid om een product dat tijdelijk niet op voorraad is direct te selecteren en bestellen via de webshop. De klant betaalt aan de kassa, loopt tevreden de deur uit en ontvangt het product in kwestie de volgende dag thuis. Optimale service, waarbij de klant niet langer gebonden is aan beperkingen op basis van het gekozen kanaal.

Wat is de technische impact van omnichannel?

Om jouw producten/diensten volledig omnichannel aan te kunnen bieden moeten verschillende, bestaande of nieuwe systemen vaak naadloos aan elkaar gekoppeld worden. Zowel aan de voorzijde voor een optimale klantbeleving, als aan de achterkant voor een goede orderafhandeling in de vorm van logistiek, voorraadbeheer en financiën.

Wallets

Mede door de toename van het gebruik van mobiele devices, lijkt het gebruik van de wallet steeds meer terrein te winnen. Een wallet maakt het mogelijk om via één simpele klik, tik of aanraking een betaling te voldoen met de keuze uit diverse betaalmogelijkheden. Er zijn diverse ontwikkelingen binnen het walletdomein, die steeds vaker door webshops overgenomen worden.

creditcards in een smartphone die fungeert als portemonnee

Wat betekenen wallets voor jou als (web)winkelier?

Wallets ondersteunen in het voltooien van snelle, veilige en kanaalonafhankelijke (omnichannel) bestellingen. Voor de winkelier bieden wallets dus sterke kansen om de klantloyaliteit, conversie en de bestelfrequentie te verhogen.

Wat betekenen wallets voor jouw klant?

Voor de klant kenmerkt de wallet zich vooral in gebruiksgemak. De klant hoeft niet langer al zijn gegevens in te voeren, een betaalmethode te selecteren en de betaling te voltooien. In plaats daarvan stelt men eenmalig de gewenste betaalmethode en verzendgegevens in waarmee vervolgens door middel van een simpele log-in en één klik, tik of aanraking betaald kan worden.

Wat is de technische impact van wallets?

Aan de betaalzijde zijn er nagenoeg geen technische implicaties voor het aanbieden van wallets. Natuurlijk moet de wallet wel geïntegreerd worden in het checkout-proces. De impact die dit met zich meebrengt is afhankelijk van de Payment Service Provider waarmee je samenwerkt en de gebruikte e-commerce software.

Internationalisering

Online bestellen wordt steeds eenvoudiger. Hierdoor lijken grenzen te vervagen en opereren steeds meer bedrijven in meerdere landen. Toch is internationalisering nog steeds een grote uitdaging voor veel winkeliers. Verkoop in het buitenland biedt kansen, maar om ook lokaal goed aan te kunnen sluiten op de wensen van de consument zijn er enkele aandachtspunten.

landenvlaggen die de trend internationalisering uitbeelden

Wat betekent internationalisering voor jou als (web)winkelier?

Om lokaal succesvol te zijn dient er rekening gehouden te worden met zaken als verschillende prijsstellingen, valuta, verzendmogelijkheden en btw-tarieven. Daarnaast geldt voor diverse landen een bepaalde voorkeur met betrekking tot de (lokale) betaalmogelijkheden. Zo is Bancontact/MisterCash voor de Belgische markt een echte must en geven ze in Duitsland de voorkeur aan SOFORT Banking. Ook zaken rondom betalingsachterstanden en invorderingen verdienen de nodige expertise doordat je te maken krijgt met lokale entiteiten, andere bankrekeningen etc. Klinkt lastig, maar je bedient dan ook niet zo maar een volledig nieuwe markt!

Wat betekent internationalisering voor jouw klant?

Als het shoppingproces op de juiste wijze is ingericht merkt de consument nagenoeg niets van de internationaliseringsslag van een winkelier. Behalve natuurlijk het toenemende aantal winkeliers die kunnen voorzien in de behoefte. Zaken als productaanbod, prijsstelling en betaalmethoden worden automatisch aangeboden op basis van de (aflever)locatie van de gebruiker voor een zo soepel en gepersonaliseerd mogelijke ervaring.

Wat is de technische impact van internationalisering?

De integratie van verschillende betaalmethoden heeft een relatief lage impact, maar zoals eerder in dit artikel te lezen is, brengt een internationaal publiek wel de nodige uitdagingen met zich mee die in de totale front-end en back-end systemen ingeregeld dienen te worden. Schakel dus partners met de juiste ervaring, contacten en expertise in.

Lees volgende week de laatste twee trends in payments.

Priscilla Fleur Hellemons Priscilla-Fleur Hellemons, marketingcommunicatie medewerker, Buckaroo Online Payment Services

Thuiswinkel.org Business Partner
Zonnebaan 9
3542 EA UTRECHT

Telnr: +31 (0)30 711 50 00
www.buckaroo.nl/