2 december 2015

Pakketleveringen in Nederland zijn nog lang niet optimaal

Blogpost Margreeth Pape: adviseur Logistiek en Duurzaamheid

Foto van Margreeth Pape

De Nederlandse consument kiest massaal voor thuislevering. Meer dan 80% van alle pakketten wordt thuis afgeleverd. Het overige deel wordt in een servicepoint of een kluisjeswand afgeleverd. Als het gaat om retouren, wordt meer dan 80% via servicepoints ingeleverd. Zelfs wanneer de consument de mogelijkheid krijgt om het pakket thuis op te laten halen. Er is nog veel te verbeteren in de last-mile, maar de huidige marktcondities beperken innovatie.

Dit zijn de belangrijkste resultaten van een door Thuiswinkel.org uitgevoerd onderzoek naar de aflevering van pakketten in Nederland in samenwerking met onze commissie Logistiek en Duurzaamheid. 

Saaie markt met veel uitdagingen

Eigenlijk is de Nederlandse markt als het gaat om pakketleveringen maar saai. Toch liggen er nog veel verbeteringen op de plank. De vraag is namelijk of de populariteit van het thuisleveren en het bij servicepoints retourneren het gevolg is van consumentenvoorkeuren of dat dit komt door het grotendeels uitblijven van goede alternatieven.

Servicepoints zijn lastig bereikbaar en hebben beperkte openingstijden 

In het geval van servicepoints ben je vaak gebonden aan bepaalde openingstijden en daarnaast moet je ook nog in de rij staan voordat je je pakketje kunt ontvangen of retourneren. Helemaal lastig als je daar op je vrije mamadag met twee kleine koters staat te wachten die in de tussentijd zoveel mogelijk spullen uit het schap proberen te trekken. Ook is de bereikbaarheid van deze servicepoints niet optimaal. Je rijdt niet zomaar even langs het servicepoint in het stadscentrum, om vervolgens nog parkeerkosten te betalen ook…

Pakketkluisjes (voor retouren) zijn er nog vrijwel niet

Van pakketkluisjes zijn er in Nederland nog maar heel weinig beschikbaar. Vaak zijn deze kluisjes ook nog vervoerderafhankelijk. Doordat er zo weinig zijn, zijn ze moeilijk te vinden. De meeste consumenten zullen niet precies weten waar het dichtstbijzijnde kluisje is, en dan is het nog maar hopen dat het toevallig geen kluisje is van een andere vervoerder dan de vervoerder die jouw pakketje komt bezorgen. 

Thuislevering is niet zaligmakend

Ook aan thuisleveringen zitten, ondanks de populariteit, nog veel problemen. Consumenten weten niet precies wanneer het pakketje wordt geleverd en wachten soms een hele middag op een pakketje. Daarnaast worden nog steeds veel pakketjes niet in een keer geleverd of ze worden bij de buren afgeleverd. 

Waarom zijn er nog zoveel problemen in de last-mile? 

Laten we beginnen bij de rol van webwinkels. Er zijn een paar koplopers die het geweldig doen als het gaat om snelheid en flexibiliteit van de levering. Maar niet alle webwinkels willen altijd meer afleveropties en snellere leveringen. Want aan elke levering hangt een prijskaartje en consumenten betalen hier niet graag voor. Hierdoor komen vaak alle logistieke kosten op het bordje van de webwinkel te liggen, en worden niet alle innovaties direct breed omarmd in de markt. 
Daarnaast hebben we de vervoerders. De vervoerdersmarkt is erg monopolistisch. Eigenlijk hebben we maar twee partijen die in staat zijn om pakketleveringen van de grootste webwinkels af te handelen. Dit zijn PostNL en DHL. PostNL heeft veruit het grootste marktaandeel. Het feit dat deze vervoerders erg groot zijn zorgt ervoor dat ze betrouwbaar kunnen leveren, maar ook dat hun omvang innovatie remt. Daarnaast werken vervoerders amper samen, waardoor veel ontwikkelingen vervoerderspecifiek zijn. 

Wat wil Thuiswinkel.org

  • Pakketkluizen / -wanden die voor alle vervoerders toegankelijk zijn.
  • Afhalen van pakketten op locaties die goed (gratis) bereikbaar zijn met de auto.
  • Streven naar het vergroten van de trefkans met consument aan de deur.

Toch doen we het best goed

Grote stappen zijn in Nederland gemaakt in de snelheid en flexibiliteit van thuisleveringen. We zijn erg goed in het snel afleveren van pakketten. Dit is mede te danken aan de hoge consumentenverwachtingen. Onlangs zijn er een paar mooie innovaties ingevoerd als avondleveringen en same-day delivery. Daarnaast wordt er door veel partijen gewerkt aan de introductie van de persoonlijke pakketbox. Gezien het hoge percentage thuislevering lijkt zo’n box voor het huis wel in het Nederlandse plaatje te passen. Al zijn er nog veel barrières te overwinnen voordat dit grootschalig opgepakt kan worden.

Hoe ziet de toekomst eruit?

In de toekomst zullen snelheid en flexibiliteit meer vorm krijgen. Dit zal zich uitten in een opkomst van meer centrale afleverkluisjes (zoals de Buren) die niet vervoerderafhankelijk zijn. Thuis belevering zal een groot onderdeel van de last-mile blijven, maar mogelijk kan dit efficiënter via een persoonlijke pakketbox. Al zijn er voor de introductie van een persoonlijke pakketbox nog wel heel erg veel barrières te overwinnen. De verwachting is dat prijsdifferentiatie in de toekomst gebruikelijker wordt. Gratis bezorging bestaat dan nog wel, maar tegen bepaalde voorwaarden. 

Uiteindelijk zullen logistieke wensen maar tot een bepaalde hoogte generiek zijn. Iedere webwinkel zal op basis van zijn propositie en doelgroep een keuze maken voor de wijze van afleveren, zolang de consument maar de kans krijgt om de, voor hem/haar, perfecte afleveroptie te kiezen. 

Wij zoeken leden die willen meedenken in de commissie Logistiek en Duurzaamheid over hoe wij samen toeleveren, afleveren en retourneren goedkoper en efficiënter kunnen maken voor webwinkels. Wil je helpen deze en andere prangende vragen te beantwoorden? Neem contact op met .