1 december 2015

Webwinkelier, komen jouw e-mails altijd aan bij de klant?

Neem maatregelen om de kans op correcte aflevering te vergroten!

slot op een toetsenbord

E-mail: we gebruiken het allemaal. En als het om nieuwsbrieven, orderbevestigingen en DM’s gaat, wil je als ondernemer zeker weten dat je mails ook daadwerkelijk aankomen. Het is bijzonder vervelend als e-mail wordt aangezien voor spam en achter een filter blijft hangen. Check daarom of je mail voldoet aan de laatste standaarden.

Internet moderniseert

Ook op het gebied van e-mail staan de ontwikkelingen niet stil. Neem SMTP, een alom gebruikt protocol (of standaard) voor het versturen van e-mail. Inmiddels weten we dat je met SMTP heel eenvoudig het afzenderadres kunt vervalsen. We moeten dus nieuwe, slimmere standaarden gaan gebruiken. Voor e-mail zijn dat DKIM, SPF en DMARC.

Wat zijn DKIM, SPF en DMARC en wat betekent dit?

Deze drie standaarden worden meestal gezamenlijk ingezet om te controleren dat de afzender (een e-mailadres) en de verzender (een computersysteem) van een mailbericht inderdaad kloppen, en dat de inhoud van het bericht onderweg niet is veranderd.

Door het gebruik van DKIM, SPF en DMARC verklein je dus mailproblemen zoals phishing, spam en virussen. Het helpt zeker niet om gemerkt te worden als “spammer” bij het versturen van mailings. Dus gebruik deze standaarden in jouw voordeel.

Getest: Thuiswinkel.org leden

Er is gekeken naar welke standaarden leden van Thuiswinkel.org hanteren voor e-mail. Zo’n 55% maakt gebruik van de moderne internetstandaarden SPF en DKIM. Als we kijken naar DMARC dan heeft maar 4% dat in gebruik. Werk aan de (web)winkel dus! 

Wat kun je zelf doen?

Ga naar https://internet.nl/ en toets je domeinnaam in bij ‘test e-mail’. De test zal uitwijzen of jouw maildomein gebruik maakt van de moderne standaarden DKIM, SPF en DMARC. Is dat niet het geval, neem dan contact op met je mailprovider. De providers zijn verantwoordelijk voor het goed instellen van DMARC, DKIM en SPF. Maak je gebruik van een eigen mailserver, dan moet je zelf aan de slag of jouw systeembeheerder inschakelen.

Wil je meer weten over SPF, DKIM en DMARC? Bekijk de factsheet van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC)

Help mee het internet veiliger te maken en bescherm je eigen business

Ook in een modern land als Nederland gebruiken we nog veel verouderde standaarden waarvan de betrouwbaarheid te wensen overlaat. Dit is niet alleen een risico voor de individuele internetgebruiker, maar is ook schadelijk voor het vertrouwen in online verkopen. Wij sporen daarom onze leden aan gebruik te maken van moderne internetstandaarden. Meer info is te vinden op https://internet.nl/

Roland van Kortenhof Wil je meer weten over Veiligheid?

Bekijk onze pagina over Veiligheid of (ben je lid) neem contact op met

Wil je als lid meehelpen online (ver)kopen veiliger te maken? Meld je dan aan voor de commissie Fraude & Veiligheid!