30 november 2015

Betaalontwikkelingen: onderscheid tussen hype en trend

Blogpost door Paul Alfing, Senior Beleidsadviseur Thuiswinkel.org

 Paul Alfing, Senior Beleidsadviseur Thuiswinkel.org

Welke ontwikkelingen zijn er op online betaalgebied? En hoe speel je hier zo goed mogelijk op in? Samen met Eric Landwaart (GfK) vertel ik  hier meer over tijdens eFinancials op 15 december. Aan de hand van de resultaten van de Thuiswinkel Markt Monitor Q3 2015 gaan we in op de ontwikkeling van de online betaalwijzen. Waar staan we nu, wat zijn de ontwikkelingen ten opzichte van 2014 en wat voorzien wij in de (nabije) toekomst? Graag geef ik vast een sneak peek in mijn deel van onze presentatie. Meer tips of heb je vragen? Ik help je graag tijdens eFinancials!

Blijvertje of eendagsvlieg?

Grote vraag bij ontwikkelingen blijft: is het een trend of een hype? Welke ontwikkelingen blijken een blijvertje in het online betaallandschap? Om die vraag beter te beantwoorden zijn monitoren zeer behulpzaam. Monitoren beschrijven namelijk de vastgestelde trend, van waaruit vooruitgekeken kan worden. Geen voorspelling zonder terugblik, of beter gezegd: geen voorspelling zonder huidige stand van zaken. Ik zal hier alvast een kleine terugblik en vooruitblik geven aan de hand van de laatste ontwikkelingen.

Online shoppen geen hype

We weten in ieder geval zeker dat online shoppen geen hype is. Consumenten besteden steeds meer online. Ze verwachten in 2020 twee keer zo veel online uit te geven bleek uit het consumentenonderzoek van ShoppingTomorrow. De manier waarop consumenten hun geld uitgeven verschuift echter wel steeds meer: mobiel wordt hier een steeds populairder medium voor. Doordat consumenten hun mobiel altijd bij de hand hebben, zie je ook dat online en offline vervagen. Omnichannel is de nieuwe norm en betaaloplossingen zullen hier op moeten inspelen. Een voorbeeld hiervan zijn wallets: een manier om alle betaaloplossingen op je mobiel te verzamelen. Een wallet kan bestaan uit NFC voor in winkel, PayPal en mobiel iDEAL voor webwinkel, een app voor de parkeermeter en Passbook voor vliegtickets. En daar hoef je trouwens niet eens per se via je mobiel mee af te rekenen: het kan ook prima via je armband, horloge, bril of wat dan ook.

Consumentengemak maakt iets hype of trend

De kern is dat gemak voor consumenten voorop staat. Dit kan het verschil maken tussen hype of trend. Consumenten willen geen eindeloze invulvelden en vinkjes. Hun doel is om zo snel mogelijk door het proces te komen, bijvoorbeeld via one-click buy. Verstandige partijen ontwikkelen hun producten dan ook door ogen van consumenten: niet het bestaande toepasbaar maken voor de nieuwe situatie, maar vanuit consumentenperspectief komen met innovatieve diensten die toewerken naar een naadloze winkel ervaring. Een goed voorbeeld hiervan is Uber. Omdat bij registratie reeds akkoord is gegeven op afschrijving via creditcard, kan bij het uitstappen uit de taxi worden volstaan met een “OK”. Natuurlijk zijn er meer diensten op de markt die gemak bieden, en de verwachting is dat de partijen die extra services bieden aan consumenten zullen voortleven. 

Meer weten? Kom met korting naar eFinancials

Wil je meer weten over de huidige trends binnen de online financiële sector? En vooral hoe jouw bedrijf hier het beste op in kan spelen? Kom dan naar de presentatie van Paul en Eric op 15 december tijdens Emerce eFinancials. Leden en business partners van Thuiswinkel.org krijgen €100,- korting op hun entreeticket, dus reserveer je ticket en kies in het menu voor ‘Regular ticket (met €100 korting)’. De kortingscode is al voor je ingevuld, je hoeft niet meer op ‘Toepassen’ te klikken.