24 november 2015

Publiek ID voor online winkelen, gesprek met overheid en private aanbieders nodig

Toets met slot op toetsenbord

Online identificeren met een online paspoort bij een webwinkel lijkt binnen bereik. Daarvoor zijn verdere gesprekken met aanbieders van commerciële eID-diensten en de Rijksoverheid nodig. Publieke eID-middelen gebruiken in de markt is omstreden. Dat komt omdat private aanbieders van ID-middelen niet kunnen concurreren met de betrekkelijk lage kosten van een publiek middel. Na eerste gesprekken met commerciële aanbieders heeft Thuiswinkel.org goede hoop om tot een gezamenlijk standpunt te komen. Vandaag volgt een kamerdebat over dit onderwerp.

Idensys kan het verschil maken voor consument en retail

Binnen het eID-stelsel (Idensys) worden middelen ontwikkeld die het inloggen bij online diensten gemakkelijk maken, de sleutelbos van de consument verkleinen en aankoopvoorkeuren kunnen implementeren. Echter ontbreekt er voor de gehele retailsector een identificatiemiddel dat naast de behoefte aan commerciële diensten, juist het vertrouwen van de consument en het bedrijfsleven voorop stelt, namelijk: een publiek eID.

In zijn algemeenheid is in de private omgeving grote behoefte aan een veilig en betrouwbaar online identificatiemiddel, waarmee problemen als identiteitsfraude en afleverfraude kunnen worden opgelost. Een publiek eID dient als middel ter identificatie van personen aan de hand van (bij de overheid bekende) gegevens. Het biedt daarmee in de eerste plaats een oplossing voor problemen als identiteitsfraude, afleverfraude en kan gebruikt worden voor (online) leeftijdverificatie.

Lees het volledige pleidooi van Thuiswinkel.org en Detailhandel Nederland:

4 argumenten voor een publiek eID-middel in de private omgeving