23 november 2015

Uitgesproken: een vloerkleed dat niet tegen water kan

Ank van Heeringen bespreekt geschillen tussen webwinkels en consumenten

Ank van Heeringen, jurist bij Thuiswinkel.org

De consument knoeit water op zijn nieuwe (traditionele) vloerkleed. Het vloerkleed verkleurt, dus hij wil zijn geld terug.

De consument

Op het gekochte vloerkleed van € 690 is water gevallen waardoor er verkleuringen zijn opgetreden. Als we hadden geweten dat het kleed niet tegen water kon, dan hadden we het nooit gekocht. Ik eis ontbinding van de overeenkomst en wil dus geld terug.

De ondernemer

Het gaat om een tientallen jaren oud kleed dat op traditionele wijze gemaakt is. Sommige kleden worden behandeld in een bad met thee: dit dempt de felle kleuren. Door het water dat is gevallen, is de theewassing eruit gespoeld. Hierdoor zijn er kleurverschillen opgetreden. Wij hebben aangeboden dat ze een ander kleed uit mogen zoeken ter waarde van het aankoopbedrag of dat ze het kleed kunnen laten herstellen.

De commissie

Binnen redelijke grenzen mag worden verwacht dat de sporen van het dagelijks gebruik kunnen worden gereduceerd zonder dat dit verlies van de kleurechtheid van het kleed met zich meebrengt. De klacht is gegrond.

Reactie Thuiswinkel.org

Het enkele feit dat het om een oud, op traditionele wijze vervaardigd kleed is, wil nog niet zeggen dat je dan als consument dient te begrijpen dat het niet tegen water kan. Tegen normale huis, tuin- en keukenongelukjes, zoals de commissie stelt, dient een kleed te kunnen. Tenzij je daar duidelijk uiterlijk vóór de aankoop voor waarschuwt: dus duidelijk bij de productomschrijving. Dat komt op het volgende neer: de beschrijving in het aanbod is voldoende gedetailleerd om een goede beoordeling te kunnen maken.  

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillen zoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Account kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases